Hazırlayan:

İLİMİZİN TÜRBELERİ: PİSİLİ HOCA

Yeşilyurt Kültürü ve tarihinin ayrılmaz bir parçası olan Pisili Hoca, herkesin yaşayan birini anar gibi davrandığı ve inanılmaz bir saygınlığa sahip olan erenin 1480-1567 yılları arasında yaşadığı rivayet edilir. Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi sırasında ziyaret ederek, hayır duasını aldığı ve fikir danıştığı kişi olan Pisili Hoca, aynı zamanda Mescid-i Şerif, Zikrhane ve Sofuhane kurucusudur.

Muğla’nın yol haritası açıklanacak Muğla’nın yol haritası açıklanacak

Zamanının tanınmış hocalarından olan Pisili İsa Abdülvahap efendinin çok bilgili, hayırsever ve halk tarafından sevilip sayılan bir kişi olduğu ifade edilir. Özellikle yaz aylarında sürekli ziyaretçisi olan Pisili Hoca’nın türbesinde adaklar adanıp, yemekler dağıtılıyormuş. Günümüzde orada adak adanmasının yasaklandığı konuşulmaktadır.

Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman ve ordusuna Pisili Hoca pilav yapmış ve karınlarını doyurmalarını istemiştir.  Pilav biraz az kalınca Kanuni Sultan Süleyman, Pisili Hoca’dan bir daha yemek yapmasını istemiş. Ama birden ne olmuşsa o zaman olmuş. Askerlere bir daha pilav dağıtmaya başlamış. Askerler pilavı dağıttıkça pilav olduğu yerde çoğalmaya başlamış.

Bir diğer rivayete göre Pisili Hoca vefat ettikten sonra mezarının üzerine türbe yapılmış, fakat türbe hemen yıkılmış ve derenin içine gitmiş. Halk arasında pisili hocanın üzerinin örtülmesinin kabul etmediğine inanılır. Bunun üzerine mezarının çevresi demirler ile çevrilerek kapatılmış.

Editör: Gazete Muğla