Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de YK Enerji'nin kömür madenine karşı Akbelen Ormanı’nı koruyan bölge halkının ve yaşam savunucuların mücadelesi sürüyor.

Akbelen Ormanı’nın maden işletmeciliğine tahsisi, maden işletme ruhsatı ile izninin iptali için açılan davaların duruşması Muğla İdare Mahkemesi’nde görülüyor. Bölgede yaşayan yurttaşlar ve yaşam savunucuları, Akbelen Ormanı’ndan saat 08.00’de başlattığı yürüyüş, Muğla İdare Mahkemesi’ne doğru devam etti.

Muğla İdare Mahkemesi önünde bir araya gelen bölge halkı ve yaşam savunucuları “Akbelen için adalet” sloganı attı.

“ORMANLAR KÖMÜRE FEDA EDİLMEZ”

Mahkeme öncesi açıklama yapan bölge halkından Necla Işık, “İkizköylüler olarak 4 senedir Akbelen için topraklarımız, ormanlarımız için bir mücadele başlattık. 2,5 yıl olmak üzere nöbetimizi başlattık. 25 Temmuz’dan sonra Akbelen Ormanı’na hukuksuzca girildi henüz davamız bitmemişti. Akbelen ormanı 6 günde katledildi. Yetmedi 12 Eylül’de nöbet alanımız basıldı. Bütün eşyalarımıza el konuldu. Zannettiler ki orayı kapatırsak bu mücadeleye bitiririz. Vazgeçmedik tekrar nöbet alanı kurduk tamda tarım alanımızın zeytin ağaçlarımızın içerisinde kurduk. 4 sene senedir mücadele ettiğimiz toprağımızda halen daha nöbetimize devam ediyoruz. Akbelen ormanı madene tahsis edildi. Satıldı orman tarafından ve biz 2,5 senedir nöbet tuttuk. Hayır diyoruz. Orman karakol olarak değil orman olarak kalmalı. Ormanlar nehirler kömüre feda edilmez. 40 yıl oldu kömürün gölgesinde yaşadık, artık yeter diyoruz. Sularımızı kuruttunuz, bizleri kanser ettiniz, ürettiklerimizden verim alamıyoruz. Sözün özü suyumuz, havamız ve toprağımız için buradayız. Bu mücadele devam edecek” dedi.

MSKÜ önemli bir başarıya imza attı MSKÜ önemli bir başarıya imza attı

“ORMAN TAHSİS İZNİ GİZLİ GİZLİ 2031’ E UZATILMIŞ”

İkizköylülerin avukatlarından Arif Ali Cangı, “2 tane davamızın duruşması olacak. 2021 yılında biten maden işletme ruhsatı ve izninin 2041’e kadar uzatılmasının iptali davası bir diğeride 28 Kasım 2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığının YK Enerji’ye Akbelen Ormanını linyit madeni için tahsisi izninin iptali davası. Bu 2 davanın duruşması var. Bu dava dosyasına hiçbir bilgi gelmeden, davayı gören yerel mahkemeden ve bizlerden gizlenerek 20 Aralık 2021’de sona eren orman tahsis izni gizli gizli 2031’ e uzatılmış. Ona dayanarak 24 Temmuz’da jandarmanın korumasında orman idaresi adeta YK Enerji’nin taşeron şirketiymiş gibi ormana girdi. 6 gün içerisinde hiçbir kural tanımadan Akbelen Ormanının 4’te 3’ü yok edildi. Ağaçların kesilmesinin ardından alanın maden ocağı haline getirilmesine dair hazırlıklar hızla devam ettirildi. Saha jiletli tel örgülerle çevrildi. 12 Eylülün 43’üncü yıldönümünde nöbet alanı dağıtıldı. Ormanı yok eden orman idaresi bizim arkadaşlarımızı ormana zarar veriyor diyerek tahliye etti. Hiçbir kural tanınmıyor. Bugünkü dava son derece önemli. Bu direniş yaşamı savunma mücadelesidir” dedi.

Editör: Gazete Muğla