Muğla Haberleri

Herkes kızartma diye bilir ama Muğla'da adı bambaşka!

Türk mutfağında özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinin gözdesi olarak bilinen ve oldukça yaygın olan bu lezzet özellikle düğünlerin olmazsa olmazı. ‘Muğla Yoğurtlaması’ lezzetiyle damaklarda eşsiz bir şölen sunuyor. Tüm Türkiye tarafından kızartma ya da sebzeli karışık yoğurtlama olarak bilinse de Muğla halkı tarafından yoğurtlama olarak dillere pelesenk olmuş durumda.

Düğün ve tören gibi önemli anlara eşlik eden Muğla yoğurtlaması bir tür meze veya salata çeşidi olarak biliniyor. Tüm Muğla ve civar şehirlerde bilinen bu tat, görenlerin iştahını kabartırken yedikten sonra vazgeçilmezi olmayı başarıyor.

Köylerde odun ateşinde de sıkça yapılan yoğurtlama bir tür gelenek olarak tüm misafirlere hazırlanarak tattırılıyor. Her yöre farklı olarak servis ederken sarımsak ise yoğurtlama farklı bir aroma katarak ağızları sulandırmaya yeterli oluyor.

Muğla Yöresinde bir tür gelenek düğünler

Muğla’da düğünler davullu zurnalı olur. Gelen misafirlerde her zaman el üstünde tutulur. Muğlalılar eğlenceliyi de eğlendirmeyi de oldukça sever. Hem sıcakkanlı olmaları hem de insanlarla iyi iletişim kurarak kendilerini sevdirmeleri bilinir. Muğla’ya gelen bir misafir kendisini bu yöreden biri olarak görür. Çünkü Muğlalılar misafirin ayağında bereketiyle geldiğini düşünür. En iyi şekilde ağırlamak için çaba gösterir. Gelelim Muğla halkımızın eğlenceli ve Efeli düğünlerine…

Muğla yöresinde evlenen biri düğün yemeği, kına gecesi ve diğer günde balo yapar. Düğün yemekleri ise çeşit çeşit masalara koyularak donatılır. Tabii ki yoğurtlamada olmazsa olmaz olarak düğün yemeği sofralarında yerini alır.

Bir klasik haline gelen bu yemek  tüm Muğlalılar tarafından gönüllere taht kuruyor. Hem hafif hem de lezzetli olan bir öğün arayan herkes için vazgeçilmezler arasında yer alabilir. Özellikle yaz aylarında serinletici bir yemek olarak yenilen yoğurtlama hem doyurucu hem de lezzetli. Farklı şekilde sunumları ile de görsel bir şölen sunuyor. Bazı yörelerde salçalı sos dökülen, bazılarında ise domates kızartması ile servis edilen bu lezzet yediden yetmişe herkesin severek tükettiği yemek olarak biliniyor. Hızlı bir şekilde yapılışı ise yemek yapmakla uzun süre uğraşmak istemeyenler için kısa süreli bir çözüm olarak yapılıyor. Pratik olması ve kolay hazmedilir olması tercihler arasında öne çıkmasını da kolaylaştırıyor.

Muğla’da restonlar da bulunuyor.

Yerli ve yabancı misafirlerin tatması için hemen hemen çoğu restoran da bulunan Muğla yoğurtlaması misafirlerinin yolunu gözlüyor.

Özellikle zeytin yağ ile ocakta kızartılan kızartma yoğurtla iç içe girmesi farklı bir haz yaşatarak lezzetin kalite seviyesini de yükseltiyor. Hem ana yemek hem de meze olarak tüketimi kalabalık sofraların baş tacı oluyor.

Yoğurtlama için malzemeler

Yeşil biber

Kırmızı biber

Patates

Kabak

Patlıcan

(Tüm malzemeler istediğiniz kadar az ya da çok olabilir tamamen size kalmış durumda)

Sosu için gerekli malzemeler

Domates (isteğe bağlı)

Yoğurt (Süzme isteğe bağlı)

Sarımsak

Yoğurtlama yapılış aşaması ve dikkat edilmesi gerekenler

Tüm malzemeleri bolca suyla yıkadıktan sonra bir bez ya da peçete yardımıyla kurulayın. İstediğiniz şekilde doğrama yapabilirsiniz. Tavada önceden koyduğunuz yağı biraz ısıtın tam anlamıyla yağın kullanılır haline geldiğini anlamak için size küçük bir tüyo olarak tahta kaşığın ucunu tavaya dokundurun ve eğer köpürme olursa ucunda işlem tamam hale gelmiştir. Önce patateslerden başlayarak tüm sebzeleri sırasıyla kızartmaya başlayın. Bu arada sebzelerin herhangi bir sırası yoktur, kendi isteğinize göre kızartmaya başlayabilirsiniz. Tüm sebzeleri bolca yağda kızarttıktan sonra fazla yağının alınması için altına bir peçete koyup fazla yağdan arındırabilirsiniz. Yağını çekmesini de bekleyebilir ya da yağlı seviyorsanız biraz soğumasını bekledikten sonra yoğurdun içine ilave ederek büyük buluşmayı hızlandırabilirsiniz. Sarımsak rendesi ya da öğütülmüş sarımsak kullanarak bu lezzetin aromasını yoğunlaştırabilirsiniz. Son olarak domatesin kabuklarını soyarak kızarttıktan sonra yoğurtlamanın üzerine dökerek süslemelere başlayabilirsiniz. Arnavut biberlerini kenarlarına süs olarak koyup artık sarımsak kokusunun buram buram mis gibi kokusunu önce içinize çekip, daha sonra artık bu lezzetin tadına varabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.