Muğla Haberleri

Güleda’nın ismi evinin sokağında yaşayacak

Isparta’da, eski erkek arkadaşı Zafer Pehlivan tarafından öldürülen Güleda Cankel’in adı, ailesiyle Muğla’nın Menteşe ilçesi Ortaköy Mahallesinde...

Isparta’da, eski erkek arkadaşı Zafer Pehlivan tarafından öldürülen Güleda Cankel’in adı, ailesiyle Muğla’nın Menteşe ilçesi Ortaköy Mahallesinde ikamet ettiği evin bulunduğu sokağa verildi.

Aykut Kurt

Menteşe Konseyi’nin anlamlı girişimi ve Menteşe Belediye Meclisi’nin kararıyla Isparta’da eski erkek arkadaşı tarafından öldürülen 19 yaşındaki Güleda Cankel’in adı, ailesiyle ikamet ettiği Muğla’nın merkez Menteşe ilçesi Ortaköy Mahallesindeki evinin sokağına verildi.

Güleda Cankel’in adının yazılı olduğu tabela, düzenlenen törenle sokağa asıldı. Törene Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Ersöz, Menteşe Kent Konseyi Başkanı Vehip Keskin, Güleda Cankel’in babası Mustafa Cankel, babaannesi Sebiha Cankel, Menteşe Kent Konseyi Kadın Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Cankel ailesinin avukatı Alev Öztürk katıldı.

"GÜLEDA'NIN DAVASI BİZİM DAVAMIZDIR"

Törende konuşma yapan Avukat Alev Öztürk, “Dosya kapsamı ve olayın gelişimi bize göstermektedir ki, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasanı’nın uygulanmaması sonucu bu cinayetin önü açılmıştır. Eğer yasa uygulansaydı Güleda belki de bugün yaşıyor olacaktı. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair yasa ile alınacak koruyucu ve önleyici tedbirler şiddet ya da şiddet tehdidi altındaki kadınları korur, kadına hak arma yolları sağlar. Görevi yasayı uygulamak ve uygulanmasını sağlamak olan devlet yetkililerinin yasayı karalamaları, tartışmaya açmaları, uygulayıcı statüsündeki kurum ve kişilerde yasayı ciddiye alınmamasına sebep olmakta ve tedbir kararların alınmasında gösterilen isteksizlik, kararları almak için şikayet, belge, delil istenmesi ne yazık ki kadının yasal haklarını kullanmasını engellenmekte, kadını korumak yerine mağdur etmekte ve hatta ölümlere yol açmaktadır. İşte tam da bu yüzdendir ki bir kadının şiddete uğradığı ihbarını alan kolluk, darp edildiği adli muayene raporu ve beyanlarla sabit olan Güleda Cankel için, şikayetçi olmadığı gerekçesiyle 6284 sayılı yasa gereği resen almaları gereken koruma tedbirlerini almadılar.  Güleda Cankel cinayeti de tüm kadın cinayetleri gibi politiktir. Yaşam hakkının teminatı olan 6284 yasaya ilişkin tartışmalara son verilmesini ve tam olarak uygulanmasını istiyoruz. Erkek adalet sistemi içinde aklanmaya alışkın olan katillerin kravat takarak, karşılarında kendi savunacak birinin olmamasından aldıkları güç ile öldürdükleri kadın arkadaşlarımızın, özel yaşamlarını iftira, yalan, ahlaki ve hukuki boyutları aşacak şekilde, insanlıktan uzak bir fütursuzlukla ifşa ederek, sözde namus ve erkeklik söylemlerine yaftaladıkları tahrik söylemleriyle işledikleri cinayetin üstünü örtmeye kalkışmalarına izin vermeyeceğiz. Çünkü gerçek adalet için mücadele eden kadınlar var, kadın dayanışması var. Güleda cinayeti açıkça 6284 Sayılı yasanın uygulanmaması sonucu işlenmiş bir erkek cinayetidir” dedi.

“Artık kadın cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz” diyen Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de, “Kızımız zaten kalbimizde yaşıyor. Belediye meclisindeki tüm üyelerin ortak kararıyla Güleda’nın evinin bulunduğu sokağa ismini verdik” dedi.

Güleda Cankel’in babası Mustafa Cankel ise, bu süreçte kendilerine destek veren ve kızının adının sokağa verilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.