Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığı tarafından Fethiye ilçesinin Göcek Mahallesi ve Dalaman ilçelerinde bulunan Osmanağa Koyu, Bedri Rahmi Koyu, Sarsala Koyu, Sıralıbük, Yassıca Adaları, Domuz Adası olmak üzere toplam 20 koyda ‘Mapa Şamandıra Sistemlerinin Kurulması ve İşletilmesi’ projesi yapılması planlanıyor.
Çevre İklim Değişikliği Bakanlığı Proje kapsamında 21 Ocak tarihinde ÇED süreci başlatıldığını duyurdu.
Projenin ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; 805 kilometrekare alandaki 20 koyda; 918 adet mapa, 857 adet tonoz, 891 adet şamandıra, 2 adet yüzer ponton (platform), 22 adet servis pontonu ile toplam 864 adet tekneye hizmet verilecek.
Göcek Körfezi’nde bulunan ve plânlanan diğer marina ve iskelelerin toplam bağlama sayısı bin 142 olduğu belirtilen dosyada, toplam kapasite 2 bin 6 adet tekne bağlama kapasitesine ulaşılacağı bilgisi verildi.
Proje bedeli ise 149 milyon 981 bin 136 TL olarak belirlendi.
PROJE HAKKINDA
Muğla İli, Fethiye İlçesi, Göcek Mah. Mevkii’nde Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığı tarafından “Göcek Dalaman Koylarında Mapa Şamandıra Sistemlerinin Kurulması ve İşletilmesi” Projesi planlanıyor.
Proje ile; Göcek Körfezinin sahip olduğu çevre değerlerini korumak ve mevcut çevre sorunlarını gidermek amacıyla ziyaretçilerin çevreyi tahrip etmemesi için alanın kontrol altına alınması, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılanması, biyolojik çeşitlilik ve çevre değerlerinin korunması kirliliğinin önlenmesi amaçlanıyor.
Yapılan çalışmalar sonucunda dip yapısı, derinlik, coğrafi konum, tekne / gemi manevra alanları, deniz trafiği, koylardaki tahsisler vb. etkenler göz önüne alınarak; 805 kilometrekare alandaki 20 koyda; 918 adet Mapa, 857 adet Tonoz, 891 adet Şamandıra, 2 adet Yüzer Ponton (Platform), 22 adet Servis Pontonu ile Toplam 864 adet tekneye hizmet verilecek.
MEVCUT BAĞLAMA KAPASİTESİ BİN 142
Mevcut durumda, Göcek körfezinde bulunan ve plânlanan diğer marina ve iskelelerin toplam bağlama sayısı 1.142’dir. Genel toplam kapasite ise Göcek körfezinde 2.006 adet tekne bağlama kapasitesine ulaşılacak. Kontrolsüz kullanımlar sebebiyle su kalitesinin bozulmaması, denizaltı biyoçeşitliliğin azalmaması, oksijen-besin kaynağı ve en büyük karbon yutak alanlarından olması sebebiyle denizlerin ormanları olarak tanımlanan deniz çayırlarının zarar görmemesi sağlanacak.
Tekne ve yatların gelişigüzel demir ve çapa atarak deniz canlılarının beslenme, barınma ve üreme bölgeleri olan ve IUCN kriterlerine göre nesli kritik derecede tehlike altında bulunan deniz çayırlarına zarar vermesinin, koylardaki ağaçlara bağlanan tekne halatlarının yeşil bitki örtüsünü tahrip etmesinin, yatların atık boşaltımı yapılacak.
Mevcut durumda, Göcek körfezinde bulunan ve plânlanan diğer marina ve iskelelerin toplam bağlama sayısı 1.142’dir.Genel toplam kapasite ise Göcek körfezinde 2.006 adet tekne bağlama kapasitesine ulaşılacak.