Muğla Haberleri

Fizyoterapist Gündoğdu’dan önemli açıklamalar

2 yıldır kendine ait olan FİZYOMEL isimli fizyoterapi ve egzersiz danışma merkezinde fizyoterapistlik yapan Betül Melisa Gündoğdu, Fizyoterapi ve rehabilitasyon hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Fizyoterapist Betül Melisa Gündoğdu, 2 yıldır kendime ait olan FİZYOMEL isimli fizyoterapi ve egzersiz danışma merkezinde hastalarına bakıyor. Fizyoterapist Betül Melisa Gündoğdu, Fizyoterapi üzerine gazetemize değerlendirmeler yaptı.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben fizyoterapist Betül Melisa Gündoğdu; 2 yıldır kendime ait olan FİZYOMEL isimli fizyoterapi ve egzersiz danışma merkezinde fizyoterapistlik yapmaktayım.

Fizyoterapi nedir ve hangi amaçla kullanılır?

Ülkemizde gelişmekte olan ve hala daha çoğu kişinin bilmediği fizyoterapi nedir ve hangi amaçla kullanılır hakkında bilgi vermek istiyorum.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon kişinin kaza, yaşlılık, felç, yanlış ve ani hareket, spor yaralanmaları ve aşırı kullanım nedeniyle kaybettiği fonksiyonlarını, normal ve ağrısız bir şekilde yerine getirilmesini sağlayan sağlık bilimi dalıdır. Aynı zamanda kişinin sürekli içinde bulunduğu ağrı döngüsünü kırmanın en iyi yollarında biridir.

Fizyoterapi danışan grupları nelerdir?

Fizyoterapi danışan grupları içerisinde lumbal disk herniasyonu(bel fıtığı), cervical disk herniasyonu(boyun fıtığı ), Spondilolistezis (bir omurganın diğerine göre yer değiştirmesi, kayma),spondiloz(omurganın kronik dejeneratif değişiklikler ), bel ve boyun omurlarında düzleşme; kifoz(kamburluk), skolyoz , hiper lordoz gibi duruş bozuklukları; omuz impingement sendromu (donuk omuz), omuz kas yırtıkları tendon yaralanmaları, omuz çıkığı, bankart sendromu(tekrarlayan çıkığa bağlı kas zayıflaması); siyatik , carpal tünel, ulnar tünel gibi sinir sıkışmaları; tenisçi dirseği , golfçü dirseği gibi tendon yaralanmaları; diz osteoartrit (diz ekleminin aşınması) , kireçlenme, menüsküs ve bağ yırtıkları ayak bileği bağ yırtıkları , fibromiyalji , hemipleji gibi gruplar yer alır.

Fizyoterapi programı sürecinden bahseder misiniz?

Fizyoterapi programı hasta ve fizyoterapistin karşılıklı sabır ve özverisini içeren bir süreçtir. Bazı kişilerde gözlemlediğim şey tek seasta veya 2, 3 seansta çözüm bulmak istiyor maalesef ki fizyoterapi zaman isteyen bir süreçtir. Yıllar içerisinde oluşan bir hasarın bir anda biteceğini düşünmek hatadır. Fizyoterapi ağrı döngüsünü kırma, sorunu çözme ve güçlendirme aşamalarını içermelidir tabi bunun yanında fizyoterapi sırasında hastanın, fizyoterapistinin direktiflerine uyması, dikkat etmesi ve ev egzersizlerini yapması da önemlidir.

Fizyoterapi desteği almak isteyenlere ne önerirsiniz?

Fizyoterapi desteği almak için ulaşacağınız kişi işinde uzman bir fizyoterapist olmalıdır. İnsanların kırık çıkıkçı ve fizyoterapi diploması olmayan kişilerden uzak durmasını öneririm.

Fizyoterapi sadece hastalıklara yönelik değil sağlığı koruma ve iyileşen hastalıkların, ağrıların iyilik halinin devam etmesi içinde kullanılmalıdır. Kişiler günlük egzersizlerini hayatının bir parçası haline getirip düzenli yaparsa ağrılarından kurtulur ve hastalıkların önüne geçmiş olur. Herkese sağlıklı günler dilerim.