Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Muğla’da 2019 yılı konut satış oranlarının yüzde 0.8 oranında azaldığını açıklaması üzerine, Muğla Emlakçılar Odası Başkanı Ziya Ercan, konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Ercan, faizlerin yüksek olması nedeniyle satışların son yıllarda en düşük seviyede olduğunu söylerken, bu dönemin parası olan için konut alımında en uygun zaman olduğunu belirtti.

Sinem Karakaya

TÜİK’in geçtiğimiz hafta 2019 yılında Muğla ilindeki konut satışlarına yönelik yüzde 0.8 azalma olduğunu açıklamasının ardından, Muğla Emlakçılar Odası Başkanı Ziya Ercan konuya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulundu.

Emlakçılar Odası Başkanı Ercan,  faizlerin yüksek olması nedeniyle satışların son yıllarda en düşük seviyede olduğunu söylerken, bu dönem parası olan için konut alımının en uygun zaman olduğuna vurgu yaptı.

2019 yılının, emlak sektörü için tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’da da çok iyi geçmediğine dikkat çeken Ercan, “Banka faizleri yüksek olduğu için konut kredilerinde indirim yapılmadığı için de satışlar son yılların en düşük seviyesindeydi. Vatandaşlar genellikle krediyle ev alıp, satabiliyor. Bu sebeple konut alırken de, banka kredileri yüksek olduğundan çok fazla miktarda ev satışı olmadı diyebiliriz” dedi.

“SAHİL KENTLERİNDE HAREKETLİLİK DAHA FAZLA”

Özellikle Menteşe merkez ilçede konut yapılmadığı için fiyatların yüksek olduğunu söyleyen Ercan, “Muğla’yı bu konuda ikiye bölebiliriz. Merkez ve sahil kentleri olarak. Muğla merkezle kıyaslarsak sahil kentlerinde hareketlilik daha fazla. Bodrum, Marmaris, Fethiye, Dalaman ve Datça’da konut alım satımı merkeze göre daha fazla hareketli. Çünkü Menteşe’de imarın az olmasından dolayı konut ve dükkan fiyatları yüksek. Konut yapılmadığı için fiyatlar bu durumda. Devlet, sıfır konutlarda faizi 0,79 indirdiği için sıfır dairelere talep daha da arttı” dedi.

“TOKİ, MUĞLA İÇİN GÜZEL BİR ADIM”

İki Muğlalı aile birbirine umut oldu: 8 hayat birbirine bağlandı İki Muğlalı aile birbirine umut oldu: 8 hayat birbirine bağlandı

Yeni yapılacak olan TOKİ’nin Muğla için güzel bir adım olduğunu ifade eden Ziya Ercan, “Menteşe’de imarın az olmasından dolayı fiyatların yüksek olduğunu söylüyoruz hep. TOKİ, bu konuda Muğla için güzel bir adım. Fakat ihtiyaç sahiplerinin iyi bir şekilde tespit edilmesi gerekli. Parası olan için konut alımında en uygun zaman bu zamanlar” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA HAREKETLENECEK”

Konut satışlarının önümüzdeki aylarda artacağını söyleyen Ercan sözlerine şöyle tamamladı:

“Muğla’da ki konut satışları şu an düşük. Fakat önümüzdeki Mart, Nisan ayı gibi artmasını bekliyoruz. Merkezle kıyaslarsak sahil kentlerinde bir hareketlilik var ama önümüzdeki aylarda Muğla genelinde artış olmasını planlıyoruz.” dedi.

Editör: Gazete Muğla