KARAR’da yer alan habere göre; 31 Mart yerel seçimlerinde büyük bir kayıp yaşayan iktidar, emekliye seyyanen zammı Haziran ayına ertelemiş ve asgari ücretlilere yapılacak ikinci zam konusunu da belirsizliğe bırakmıştı. İktidar bu hareketleriyle tepki çekerken, BirGün yazarı ve çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, seçimden sonra yaşanacak olası senaryoları ele alarak enflasyonun faturasının emekliye, asgari ücretliye ve emekçiye kesileceğini söyledi.
“BU DAHA FRAGMAN”
Bu daha fragman diyerek açıklamada bulunan Çelik, şunları söyledi:
"Önümüzdeki günlerde kemer sıkmanın daniskası gelecek. Bayram öncesi memura ve emekliye bunu yapan bayram sonrası neler yapmaz."
"Neoliberalizmin daniskası! Enflasyonun faturası ücretliye, emekçiye ve emekliye kesilecek!"
MADDE MADDE SIRALADI
Çelik, maddeler halinde şu sıralamayı yaptı:
“1- Merkez Bankası, Hükümete yazdığı mektupta asgari ücrete Temmuz 2024'te ikinci bir zam yapılmamasını istedi. Böylece ücret artışları bir kez daha enflasyonun sebebi ilan edildi.
2- Hükümet zaten asgari ücrete ikinci zam yapılmayacağını ilan etmişti. Böylece Temmuz 2024'te asgari ücret artışı olmayacağı netleşti.
3- Emekliye Temmuz 2024'ten önce her hangi bir iyileştirme yapılması söz konusu değil!
4- Temmuz 2024'te ise işçi ve esnaf emekli aylıkları yasa gereği 6 aylık resmi enflasyon (Ocak-Haziran) oranında artacak. Bu artışı "enflasyona karşı koruduk" diye sunacaklar.
5- Bir diğer tehlike 10 bin TL'ye tamamlanan en düşük aylık artmazsa emeklilerin önemli bir bölümü resmi enflasyon oranında bile zam alamayacak.
6- Memurlara Temmuz 2024'te toplu sözleşmedeki ucube hüküm nedeniyle enflasyonun yaklaşık 5 puan altında zam yapılacak. Aynı şey memur emeklileri için de söz konusu olacak. Hükümetin bu kaybı telafi etmesi pek olası görünmüyor.
7- Emeklilik sisteminde adalet bekleyenler için gelecek seçime kadar ümit ışığı yok. Hükümet SGK'de gider artışına yol açacak bir düzenleme yapmayacak. Emeklilik yaşı, kademe ve benzeri iyileştirmeler yapılmayacak.
8- Kamu tarafından yönlendirilen mal ve hizmet fiyatlarına seçim nedeniyle yapılmayan zamlar yapılacak. Ciddi bir zam dalgası olacak. Vergi artışları da cabası.
9- Sözün özü sıkı para politikası, kemer sıkma politikası sıkı biçimde uygulanacak. Hükümet halkın alım gücünü düşürmeye ve harcamalarını kısmaya yönelik sıkı bir neoliberal politika izleyecek.
10- IMF'siz ve IMF'li sıkı bir sıkılaştırma, kemer sıkma politikası izleyecekler.
Enflasyonla mücadele için tek bildikleri neoliberal ezber bu: Talebi kısmak, ücretleri baskılamak, kamu harcamalarını kısmak!
24 Ocak 1980 ve 2002 benzeri bu program ile enflasyon düşer mi bilemem ama halkın alım gücünün düşeceği ve yoksullaşmanın artacağı kesin!
Nasılsa 4 yıl seçim yok" düşüncesiyle yapılan her adım, emekçilere ağır bir fatura olarak geri dönebilir. Bu nedenle erken seçim şart!”