1.VÜCUDU AÇ BIRAKMAK

Diyet yapmak isteyen pek çok kişi hızlı kilo vermek istiyor ve bunu ancak aç kalacağı,düşük kalorili bir beslenmeyle başaracağını zannedebiliyor.Halbuki uzun süreli aç kalacağınz bir beslenme programıyla devamlılık sağlayamazsınız.Kısa sürede fazla kilo verseniz bile sürdüremeyeceğiniz için bir süre sonra pes edip tekrar bir kısır döngü içerisine girebilrsiniz.Düşük kalorili beslenmeyi uzun süre devam ettirdiğinizi farzettiğimizde ise metabolizmanız bu beslenmeyle yavaşlayacak ve fazladan en ufak bir şey yediğinizde bu size tekrar kilo olarak geri dönecektir.

2.EKMEK YEMEMEK

MSKÜ önemli bir başarıya imza attı MSKÜ önemli bir başarıya imza attı

Vücudumuzun birincil enerji kaynağı karbonhidratlardır.Tam tahıllı ekmekler,meyve,sebze,süt ve süt ürünleri sağlıklı karbonhidrat kaynaklarıdır.Ölçülü miktarda tam buğday,çavdar,siyez ekmeği tüketerek ihtiyacımız olan karbonhidratı dengeli bir şekilde alırız.Yeterli karbonhidrat alınmadığında kan şekerinde ani düşüşler yaşanarak sağlıksız karbonhidrat kaynağı olan şekerli besinlere daha fazla istek duyulabilmektedir.

3.MEYVE=ŞEKER DÜŞÜNCESİYLE MEYVE TÜKETMEMEK

Meyveyle şekeri bir tutan söylemler sonucu aylarca meyve yemeyen bir kesim oluştu maalesef.Fakat her ikisinde de karbonhidrat olsa da meyvedeki doğal fruktozla rafine edilmiş şekeri kesinlikle bir tutamayız.Birçok çalışmada fruktozun sukroza göre kan şekerini daha yavaş arttırdığı bulunmuş.Ki kan şekeri yüksekliği kadar düşüklüğü de tehlikeli bir durum.Ayrıca meyvede lif,vitamin ve minerallerden alacağımız yararlar da var.

4.SAĞLIKLI OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN BESİNLERİN AŞIRI TÜKETİLMESİ

Fındık,fıstık,meyve,sağlıklı olduğu düşünülen malzemelerle yapılan kek(tam buğday unu,hindistan cevizi yağı ve hurmayla yapılmış kek gibi) besinler  aşırı fazla tüketilebiliyor.Bu besinler abur cuburlara göre daha yararlı olabilir ama sonuçta tükettiğimiz her şeyin bir kalorisi var.Sağlıklı besinler fazla tüketilerek de almamız gerekenden fazla kalori,fazla yağ,fazla karbonhidrat alabiliriz.Sonuç olarak sağlıklı besinler de ölçülü tüketilmediğinde fazla kilo,kolesterol,kan şekeri,trigliserit yüksekliğine yol açabilir.Hep dediğimiz gibi”Azı karar,çoğu zarar.”

5.ZAYIFLAMA HAPI,ZAYIFLAMA ÇAYI TÜKETİMİ

Gerek medyada,gerekse doktor ve diyetisyenler tarafından zayıflama çaylarının,haplarının zararları anlatılmakta olsa da yine de hızlı kilo verme hevesiyle bu ürünleri kullanan insanlarımız var.Lütfen sağlık için kilo vermeyi hedefleyelim,zayıflamaya çalışırken sağlığımızı kaybetmeyelim.Kendiniz için doğru beslenmeyi diyetisyeninizden öğrenebilirsiniz.

6.POPÜLER DİYETLERİ YAPMAK

İnternette,televizyonda gördünüz,komşunuzun yaptığını duyduğunuz diyet sizin için uygun olmayabilir.Bu diyetlerin pek çoğu düşük kalorili olup kilo verseniz bile metabolizmanızı yavaşlatacak ve ilerleyen aşamada sağlığınızı bozabilecek diyetlerdir.Kan değerleriniz,hastalıklarınız,kullandığınız ilaçlar,öğün-uyku saatleriniz,çalışma şartlarınız,fiziksel aktiviteniz,boyunuz,kilonuz,yaşınız,cinsiyetiniz gibi pek çok parametre sorgulndıktan sonra ancak size uygun bir beslenme programı oluşturulabilir.

7.TEK TİP BESLENMEK

Yüksek proteinli beslenme ve  sebze-meyve ağırlıklı beslenme son zamanlarda popüler olan diyetlerden.Tek bir besin grubuyla beslendiğinizde  sadece o besin grubunun yararlarını vücudumuza almış ve diğer besin gruplarının yararlarından mahrum kalmış oluyorsunuz.Aynı zamanda fazlaca tükettiğiniz besinlerin de aşırısı zararlı olabildiği için sağlıklı beslenmeden uzaklaşıyorsunuz.

8.HER GÜN TARTILMAK

Başlığımız her gün tartılmak olsa da her öğünden sonra bile tartılanlar mevcut.Doğru tartım sabah aç karnına,tuvaletten sonra,kıyafetsiz olarak yapılır ve haftada 1 kez tartılmak yeterlidir.Regl dönemi,kabızlık,ishal,uzun yolculuk sonrası tartımlarda  tartımlar hatalı olacaktır.

Herkese sağlıklı,mutlu,huzurlu bir hafta dilerim…

Diyetisyen Mervenur SÜNER

Editör: Gazete Muğla