CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesiyle, ilimizde bal üretiminin sorunlarını gündeme getirdi…

Özgür Özel Bodrum’da Özgür Özel Bodrum’da

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye’de üretilen balların % 15-20’sinin, yılda yaklaşık 15 bin ton bal üretilmekte olan ilimiz Muğla’da üretildiğini belirterek, “Muğla ilinde Organik Bal üretim potansiyeli yüksektir. Muğlalı arıcılar gezginci (göçer) arıcılık yapmaktadır. Ancak arıcı, finansal olarak yeterince desteklenmediği için arının bakımını tam olarak yapamamaktadır. Bu da Muğla'da arıcılığın verimini düşürmektedir. Destekleme bu konuda çok önemlidir” dedi ve Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:

  1. Kovan başına verilen 10 TL destek primi 2015-2016 yıllarında ödenmemiştir. Ödemeler neden gecikmektedir?
  2. Arıcılık yoğun emek harcanan bir faaliyet alanıdır. Verimsizlik ve yüksek maliyet arıcılığın birincil sorunları arasındadır. Tarım ve hayvancılık alanında diğer sektörlerin destekleme oranları yüksek olup arıcılıkta düşüktür. Canlı kovan desteklemesi kovan başı 10 TL’dir. Bu da Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, il birlikleri, banka hesap işletim ücreti gibi yasal kesintiler sonucunda arıcıyı tatmin etmemektedir. Bu da arıcı üreticilerin mağdur olmasına neden olmaktadır.
  3. Ayrıca Bakanlığınızın arıcılığı destekleme primlerini iyileştirme çalışmaları var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
  4. Gezici arıcıların yaşadığı sorunların giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
  5. Muğla’da Arıcılık Enstitüsü Kurumu kurulması konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
  6. Arı ürünlerinin bir ya da birden fazla hastalığın önlenmesi ya da iyileştirilmesi amacıyla kullanılması yöntemi olan Apiterapi konusunda Bakanlık olarak bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

Editör: Gazete Muğla