Datça Haberleri

Datça'da şok iddia: MUSKİ köylülere deniz suyu mu verdi!

-Datça'nın Yazı Mahallesine bağlı BelenKöy, geçtiğimiz aylarda yaşanan su sıkıntısı ile gündeme gelmişti. Mahallede 33 gündür su yok. Şimdi ise Köylüler kendilerine deniz suyu verildiğinden şüpheleniyorlar.-Belenköy sakinleri depodan gelen suyun tuzlu olduğunu, bitkileri öldürüp, elektrikli ev aletlerini bozduğunu ileri sürerek, çeşmelerden numune alarak tahlile gönderdiler.

Datça'nın Yazı Mahallesine bağlı Belenköy'ün geçtiğimiz aylarda yaşanan su sıkıntısı ile gündeme gelmişti. Şimdi ise Köylüler kendilerine deniz suyu verildiğinden şüpheleniyorlar.
Belenköy’de yaşayan Aslan Atilla Yorulmaz, Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e günlerdir bölgede yaşayanları tedirgin eden süreci anlatarak, şunları söyledi:
“Öncelikli sorunumuz su günlerdir suyumuz yok. 33 gündür suyumuz yok. Biz gözden çıkarmışlar bizi yok sayıyorlar. 33 gündür belediye veya MUSKİ Su vermiyorsa o meskende yaşayanları yok sayıyor demektir. Bunlar sadece oy zamanı bize oy vermeye gelin diyorlar. Bu kabul edilebilir durum değil. Su mevcut olan yerlerde Beleköy’ün üst kısımlarında su akıyor. Bu suyu kullandığım saksıdaki Fesleğenim kurudu. Demek ki bu suyla çiçek bile kuruyor. Evdeki tüm beyaz eşyalarım bozuldu. Bizlerden bu suyu banyoda ve yemek yaparken kullanmamızı işitiyorlar. Bu suyun bizim şebekemize kim müsaade ettiğiyse hakkımı helal etmiyorum. Şimdi temiz bir şişeye bu sudan doldurduk. Muhtarımızda burada bir çeşmeden birkaç numune alıp tahlile göndereceğiz. Suyu analiz ettirelim. Hala bu suyu içmemizi isteyen varsa yazıklar olsun”

21 yıldır Yazı köyü Belen Mahallesinde ikamet ettiğini anlatan Aslan Atilla Yorulmaz, İki yıldan fazla bir süredir köyde su sıkıntısı yaşandığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Borular tıkandı, boru değişecek, tanker arızalı, tanker yetmedi, mesai yetmedi, yan yattı, çamur vardı vs. Vs. Gibi bahanelerle bizlerle dalga geçermiş gibi oyalayıp durdular. Durumu muhtara bildiriyoruz, muhtarımız Datça MUSKİ muhtarımıza da. Aynı teraneleri anlatıp telefonu kapatıyorlar. Bugün gelmezse yarın gelirmiş. Ben şahsım bu palavraları yalanları dinlemekten bıktığımdan konuyu Muğla MUSKİ’ye iletmek istediğimde santral beni Datça’daki MUSKİ yöneticisine bağlıyor. Son olarak Muğla MUSKİ’yi +90 (252) 441 48 64. Üç defa arayarak Datça’daki birisiyle görüşmek istemediğimi Muğla’daki bir yetkili ile görüşmek istediğimi defalarca belirtmeme rağmen beni yine Datça’daki MUSKİ sorumlusu Zeynel beye bağladılar.. Aynı dili konuşmamıza rağmen santraldeki görevliye derdimi anlatamamış olmak beni kahrediyor. Hasbel kader zaman zaman suyumuz aksa da bazı bölgelere hiç su ulaşamıyor. Geçtiğimiz günlerde 33 gün hiç suyu akmayan meskenler var köyümüzde.
Su aksa da saksılarımızdaki çiçekleri kuruttu yavan ve tuzlu. Biz bu kokan su ile ağzımızı yıkayamıyoruz. Yemek aş yapmak imkansız olduğu gibi duş yaptığımızda dahi üzerimizde bir tuz kaldığını hissediyoruz, Kokuyor. Biz bu su ile kullandığımız beyaz eşyalarımız bozuluyor. Lütfen bize insanmışız gibi davranın. Biz hayvani bir muameleye maruz kalacak ne yaptık? Bizde bu memleketin insanıyız. Vatani görevimizi yaptık, vergimizi ödüyoruz, seçim zamanında sandığa gidip oyumuzu kullanıyoruz."

33 GÜNDÜR SU YOK
Datça'da Belenköy'lü kadınlar ise bölgenin büyük bir bölümünde 33 gündür su olmadığına işaret ederek, 33 gündür resmen mağdur edildik. Yemek, bulaşık ve çamaşır konusunda zorlanıyoruz. Tankerlerden su alarak kullanmak zorunda kaldık. Suyu dışarından parayla alıyoruz. Sürekli Muhtarımızı arıyoruz, MUSKİ’yi de arıyoruz buna rağmen çözüm üretilmedi. Bazı vatandaşlar ise bahçelerinden bulunan kuyu sularını kullanmak zorunda kaldıklarını söylediler.
Datça Yazı Mahallesi Muhtarı Mert Yalçın ise Bizim Kaynak suyumuz yok denecek kadar az, MUSKİ, Şubat ayından beri tankerle su taşıyor. Yazıköy’de su yetersiz. MUSKİ, Maalesef 33 gündür o bölgeye su veremiyor. Su Palamutbükü’nden geliyor. Oranın suyu biraz tuzlu, biz o suyu kullanma suyu olarak kullanıyoruz. O sudan numune alındı. Konunun acilen çözüme kavuşmasını bekliyoruz.

MUSKİ İDDİALARI YALANLADI
MUSKİ, yetkilileri ise Toplum Sağlı Merkezinin kendilerine ait kuyulardan her hafta numune alındığına işaret ederek, Belenköy sakinlerinin iddiaları kesin bir dille yalanlıyorlar. MUSKİ, yetkilileri tuzlu verilmesinin söz konusu olmadığını ifade ettiler.
Bu arada, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin bölgedeki sulardan numune almak üzere bölgeye bir ekip göndereceği de öğrenildi.

Datça Yazı Mahallesi Muhtarı Mert Yalçın ise Bizim Kaynak suyumuz yok denecek kadar az, MUSKİ, Şubat ayından beri tankerle su taşıyor. Yazıköy’de su yetersiz. MUSKİ, Maalesef 33 gündür o bölgeye su veremiyor. Su Palamutbükü’nden geliyor. Oranın suyu biraz tuzlu, biz o suyu kullanma suyu olarak kullanıyoruz. O sudan numune alındı. Konunun acilen çözüme kavuşmasını bekliyoruz.