BERİTAN YÜCEL--Muğla’nın Ortaca İlçesine bağlı Dalyan Mahallesinde kıyı şeridinde yapılan çalışmalarda kanala tonlarca dolgu malzemesi dökülmesiyle ilgili tartışmalar gündemdeki yerini koruyor. Konuya ilişkin Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği’nce yapılan açıklamada, projenin ilave dolgu malzemesi gerektirmeyecek şekilde revize edilmesi gerektiği, uygulamanın daha fazla geri dönüşü olmayan doğa tahribatı yaratmaması için proje kapsamında yer alan kıyı düzenlemesinin durdurulması çağrısında bulunuldu.
Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarında bulunan Dalyan Kanalında çevre düzenleme projesi kapsamında yapılan çalışmalar birçok çevreden tepkilere neden oldu.
Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği’nce yapılan açıklamada “Kıyı düzenlemesi kapsamında Kaunos Çay Bahçesi mevkiinde kıyı boyunca toprak alınıp kaya dolgusu yapıldığının görülmesiyle, aralarında üyelerimizin de bulunduğu Dalyan’da ikamet eden vatandaşlarımız ve esnafımızdan olumsuz tepkiler alınmıştır” denildi.
“PROJE İLAVE DOLGU MALZEMESİ GEREKTİRMEYECEK ŞEKİLDE REVİZE EDİLMELİ”
Tonlarca dolgu malzemesinin taşınarak kanala dökülmesine ve bu yolla doğal kıyı alanının geri dönüşü imkansız tahrip edilmesine itiraz eden Dalyan Dernek, “Eğer proje bunu gerektiriyor idiyse, o zaman önerimiz projenin ilave dolgu malzemesi gerektirmeyecek şekilde revize edilmesi olmuştur. Bu sebepledir ki, uygulama başlamadan önce proje detaylarını görüp, gerekli uyarı ve önerileri yapmak suretiyle, yüzyıllar boyunca oluşan doğal yapının değiştirilmesini ve ekolojik özgünlüğünün bozulmasını istemedik” açıklamasında bulundu.
Projenin daha fazla geri dönüşü olmayan doğa tahribatı yaratmaması için proje kapsamında yer alan kıyı düzenlemesinin durdurulmasını önerisinde bulunan Dalyan Dernek, “Kıyı düzenlemesi kapsamında geniş katılımlı bir toplantının düzenlenerek konunun paydaşlarca tartışılmasını, çekince, öneri ve isteklerin değerlendirilmesini, sağlanacak uzlaşıya göre projenin revize edilmesini, bu sağlanana kadar da uygulamanın daha fazla geri dönüşü olmayan doğa tahribatı yaratmaması için proje kapsamında yer alan kıyı düzenlemesinin durdurulmasını önermekteyiz” ifadelerini kullandı.
“DALYAN’I MODERN BİR ‘ŞEHİR’ HALİNE GETİRMEK DOĞRU DEĞİL”
Dalyan kıyı düzenlemesinin nasıl yapılması gerektiği hususunda düşünce ve önerilerini açıklayan Dalyan Dernek, proje tanıtımında gösterilen görsellerin Dalyan’ı modern bir “şehir” haline getirme vizyonunu yansıttığı, bu vizyonu doğru bulmadıklarını ifade etti.
Mevcut doğal alanlara dokunulmaması önerisinde ulunan Dalyan Dernek, “ Dalyan’da kıyı bandının ve çarşı içinin düzenlenmesi gerektiği konusunda herkes hemfikirdir. Kıyı düzenlemesi konusu yeteri kadar tartışılmamıştır. Çarşı içi düzenlemesinde olduğu gibi detaylı tartışılmalıdır. Verilen tüm örnek görseller, Dalyan’ı modern bir ’şehir’ haline getirme vizyonunu yansıtmaktadır. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Dalyan, en azından merkezde, o kendine özgü yapısını korumalıdır, çünkü Dalyan’ı Köyceğiz’den, Fethiye’den farklı kılan budur; yerli yabancı tüm turistlerin gelme sebebi de budur. Bunu da diğer şehirlerin kıyı kordonu gibi yaparsak, diğerlerinden farkımız kalmaz, hem doğal alanlarımızı hem de çekim özelliğimizi yitiririz.
DOĞAL KIYI ŞERİDİ DOLDURULMAMALI, BETON DÖKÜLMEMELİDİR
Dalyan’ın kıyı bandına küçük dokunuşlar yapılmalı, mevcut beton ve parke yerler yeniden yapılmalıdır; ancak bu yapılırken mevcut doğal alanlara dokunulmamalı, ağaçlar zarar görmemelidir. Zaten çok az kalmış mevcut doğal kıyı şeridi doldurulmamalı, beton dökülmemelidir.
Yasal sınırlar uygulanmalıdır, gerektiğinde binalar yasal sınırlara çekilmelidir.
Tekneler ayrı bir yere taşınmalıdır, kanal kenarının önü görünür hale gelmelidir. Teknelerin sintine, yakıt vs kirliliği önlenmelidir. Sorunun çözümü için mevcut yasaların etkin olarak uygulanması yeterlidir.
Konu siyaset üstü olarak tartışılmalı, paydaşlar Dalyan’ın geleceği ve doğasının korunması paydasında buluşmalıdır.
Dalyan için gerekli olan projelere, öncelikle Dalyanlılar ve bölgemizde yaşayanlar karar vermelidir” dedi.