Muğla TV’deki programa konuk olan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Hüseyin Işık sektörün sorunları ve beklentilerini dile getirdi.
Birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Işık; “Bir firmanın ocak açabilmek için 8 Bakanlık, 7 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslararası sözleşme, 8 tüzük dahilinde 24 kurumdan izin alması gerekiyor. Bu kurumlardan bir tanesi bile olumsuz görüş vermesi halinde ocak açılamıyor. Yetkililerden bu izinlerin tek elden yürütülebileceği bir bakanlık istiyoruz. Eskiden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı vardı, yine böyle bir bakanlık dahilinde bu ruhsatlar tek elden verilebilir. Bütün bu bileşenler bir araya geldiğinde süreç daha hızlı gerçekleşir. Ayrıca arama yapmak istediğimiz alan için 100 hektarlık bir yer alabiliyoruz. Ancak bizler bu rakamın 200 hektara çıkarılmasını istiyoruz. Hem daha fazla alan tahrip edilmez hem de daha verimli bir çalışma sergilenir. Biz canımızın istediği her yerde ocak açamıyoruz” dedi.
MERMER ORGANİZE SANAYİ ALANI İSTİYORUZ
Mermerciler Derneği Başkanı Işık, “Organize sanayi bölgesi için çok eskiden bu yana büyük bir hayalimiz var. Bu bölgeyi en kısa zamanda oluşturmamız gerekiyor. Çevreci ve sürdürülebilir bir üretim için bu organize sanayi bölgesine ihtiyacımız var. Bu konu 35 yıldır Muğla’nın hayali. Konuyla ilgili olarak Sayın Valimiz Dr. İdris Akbıyık ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile görüştük ve tam destek aldık. Yatağan ve Kavaklıdere arasında belirlenecek bir bölgede Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulabilir. Bu bölge atıkların bertaraf edilmesi ve daha ürün çeşitliliği sağlayacak. Ayrıca çarpık sanayinin önüne geçeceğiz, Kaynakları verimli şekilde kullanacağız. Çevre kirliliğini de önleyip, arge merkezleri oluşturacağız” diye konuştu.
MERMER ATIKLARINI DEĞERLENDİREN BÜTÜN TESİSLERE HERKES DESTEK VERMELİ
Mermer atıklarının değerlendirilmemesi halinde ileride sıkıntı yaşanabileceğini ifade eden Mermerciler Derneği Başkanı Hüseyin Işık, “Mermer atıklarının değerlendirildiği bir yatırım yapılması için çok talep var. Firmalar mermer atıklarını değişik şekilde değerlendirileceği tesis kurmak için bölgemizde inceleme yapıyorlar. Muğla beyazı denilen mermer atıklarından boya, pvc, kağıt, gübre gibi ürünler elde edilebiliyor. Geri dönüşümde küçük çapta firmalarımız var ama yeterli değil. Ayrıca Kavaklıdere Belediye Başkanı Sayın Mehmet Demir’in atıkların değerlendirildiği bir projesi var. Burada atıkları kalsite dönüştürecek. Kalsit çok sayıda sektörün kullandığı ham madde. Bu konuda çalışma yapanları herkes desteklemeli” dedi. Muğla’da kurulma çalışmaları devam eden çimento fabrikasının da mermer atıkların kullanmayı planladığını ifade eden Başlan Işık, “Çimento fabrikası açılması halinde adeta geri dönüşüm tesisi gibi çalışacak” dedi.