Muğla Haberleri

Büyükşehir Meclisinde kredi ve borçlanma tartışması

Muğla Büyükşehir Belediyesinin Ekim ayı meclis toplantısında, Sermayesinin yüzde yüz hissesi Büyükşehir Belediyesine ait olan BELTES, EMEK ve MUTTAŞ’ın ihtiyacı olması durumunda nakdi ve gayri kredi kullanmak üzere bankalara borçlanmasına AK Parti ve MHP grubu karşı çıktı.

Muğla Büyükşehir Belediyesinin Ekim ayı meclis toplantısı, Türkan Saylan Kültür Merkezinde yapıldı. Toplantıya meclis üyelerinin yanı sıra Belediye Başkanları da katıldı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras rahatsızlığı nedeniyle meclis toplantısına katılamadı. Muğla Büyükşehir Belediyesi ekim ayına toplantısına Aras'ın yerine Belediye Meclisi Başkan Vekili İlknur Ülküm Seferoğlu başkanlık etti.

Meclisin Ekim toplantısında büyük bölümü uygulama imar planlarından oluşan 34 madde gündeme alındı.

AK PARTİ VE MHP GRUBU OLUMSUZ OY VERDİ

Gündemin 7,8 ve 9'uncu maddelerinde yer alan Sermayesinin yüzde yüz hissesi Büyükşehir Belediyesine ait olan BELTES, EMEK ve MUTTAŞ’ın ihtiyacı olması durumunda nakdi ve gayri kredi kullanmak üzere bankalara borçlanması gündeme alındı.

Gündeme alınan maddede şu ifadeler yer verildi:

Sermayesinin yüzde yüz hissesine Muğla Büyükşehir Belediyesinin sahip olduğu BELTES Petrol Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Muğla Büyükşehir Belediyesi Emek Personel Limited Şirketi ve MUTTAŞ Muğla Kent Hizmetleri Taşımacılık Eğitim Danışmanlık İnşaat Turizm Ticari İşletmecilik İletişim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ihtiyacı olması durumunda nakdi ve gayri nakdi kredi kullanmak üzere bankalardan 5393 sayılı Kanun’un 68/(e) maddesi gereğince belediye meclisi kararı ile borçlanabilecek sınırda borçlanılmasına ve kredinin sağlanması ile kullanılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi sözleşmesi üzerinde değişiklik yapılması, kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi, kredilerin teminatı olarak gayrimenkul ipoteği gösterilmesi ile bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışma işlem yapılabilmesi için Şirket Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinden birinin müşterek yetkili kılınması hususunun görüşülmesi”

AK Parti Grubu adına söz alan Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, hangi şartlarda ve hangi proje için Muğla Büyükşehir Belediyesinin borçlanacağının belli olmadığına işaret ederek, “ Bu nedenle biz grup olarak hayır oyu vereceğiz” dedi.

Demir’in bu açıklaması sonrasında konuyla ilgili açıklama yapması istenen Muğla Büyükşehir Mali Hizmetler Müdürü, Sayıştay’ın son denetimleri sonrasında bankalardan teminat mektubu alınması gerektiğine söz konusu şirketlerin ihalelere katılımı için Bankaların verdiği teminat mektuplarının gerekli olduğunu vurguladı.

Yaşanan konuşmalar sonrasında AK Parti ve MHP grubunun red oyu kullandığı BELTES, EMEK ve MUTTAŞ’ın ihtiyacı olması durumunda nakdi ve gayri kredi kullanmak üzere bankalara borçlanması kararı oy çokluğu ile kabul edildi.