Muğla Haberleri

BELEDİYE MÜHÜRLEDİ, İŞLETME FAALİYETE DEVAM ETTİ

BERİTAN YÜCELMuğla’nın Fethiye ilçesinde MUÇEV Marina İmar planının iptali istemiyle Göcek Halk Meclisi’nce açılan davada Muğla 3. İdare Mahkemesi imar plan değişikliğinin iptaline karar vermişti. Göcek Halk Meclisi Yürütme...

BERİTAN YÜCEL

Muğla’nın Fethiye ilçesinde MUÇEV Marina İmar planının iptali istemiyle Göcek Halk Meclisi’nce açılan davada Muğla 3. İdare Mahkemesi imar plan değişikliğinin iptaline karar vermişti. Göcek Halk Meclisi Yürütme Kurulu’nca yapılan duyuruda, işletme yetkililerinin yapılan mühürü söktüklerini ve faaliyetlerine devam ederek suç işlediklerini öne sürdü.

Göcek sakinleri tarafından, Göcek Halk Meclisi önderliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı, MUÇEV iskelesine ait imar planının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada Muğla 3. İdare Mahkemesi imar plan değişikliğinin iptaline karar vermişti. Fethiye Belediyesi şirkete verdiği imar Durum Belgesi, Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanım İzin Belgesini iptal etmişti ve işletme 4 Şubat’ta zabıta tarafından mühürlenmişti.

Göcek Halk Meclisi Yürütme Kurulu “İşletme yetkilileri maalesef sadece birkaç saat sonra mühürü sökmüş ve faaliyetlerine devam ederek bir suç işlemişlerdir. Konuyla ilgili suç duyurusu dilekçesi hazırlanmış ve halkımız tarafından imzalanmaktadır” açıklamasında bulundu.

Göcek Halk Meclisi Yürütme Kurulu’nca yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Göcek Halk Meclisi olarak, Göcek'i ve Göcek koylarını korumak amacıyla, beldemizi ve doğamızı olumsuz etkileyeceğini düşündüğümüz MUÇEV Marina imar planının iptali ilgili başlattığımız yasal süreçle ilgili sizleri bilgilendirmek istiyoruz:

Öncelikle Göcek Belediye iskele olarak bilinen tekne bağlama iskelelerinin MUÇEV şirketine verilmesi ile başlayan süreci kısaca özetlemek isteriz: yeni marina projesine ait imar planının askıya çıktığı Ağustos 2020 döneminde, 700 kadar duyarlı Göcek dostu, imar planı ile öngörülen değişikliklere itiraz etmiş fakat bu itirazlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından reddedilmiştir. İmar planının kesinleşmesi üzerine bir kısım Göcek sakini tarafından, Göcek Halk Meclisi önderliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı, MUÇEV iskelesine ait imar planının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açılmıştır.

Muğla 3. İdare Mahkemesi, "kentin kara yönünde yer alan mevcut kesimiyle nasıl entegre olacağına dair herhangi bir çözümleme getirmediği ve imar planı değişikliği ile tanımlanan alanın kıyı boyunca devam eden kısmının tel örgülerle çevrilerek Göcek halkının (KAMUNUN) kıyı ile ilişkisinin kesilmiş olduğu..." gibi gerekçelerle yürütülmenin durdurulmasına karar vermiştir.

Eylül ayı sonunda verilen yürütmeyi durdurma kararına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı itiraz da, ilgili mahkeme heyeti tarafından Kasım ayında reddedilmiştir. Göcek sahil bandında yapılaşmaya olanak sağlayan imar planına itiraz ile başlayan hukuk süreci, Muğla 3. İdare Mahkemesinin, 22.12.2021 tarihli kararı ile Göcek halkının lehine sonuçlanmış ve dava konusu imar plan değişikliği iptal edilmiştir. İmar Planının mahkeme kararı ile iptal edilmesi üzerine; Fethiye Belediyesi tarafından verilen "imar Durum Belgesi, Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanım İzin Belgesi" 01.02.2022 tarihinde Fethiye Belediyesi tarafından iptal edilmiş ve 04.02.2022 tarihinde de zabıta tarafından mühürlenmiştir.

İşletme yetkilileri maalesef sadece birkaç saat sonra mühürü sökmüş ve faaliyetlerine devam ederek bir suç işlemişlerdir. Konuyla ilgili suç duyurusu dilekçesi hazırlanmış ve halkımız tarafından imzalanmaktadır. Göcek Halk Meclisi olarak; davacılarımız ve çok değerli katkılarını esirgemeyen hukukçularımızla birlikte hukukun uygulandığını göreceğimiz güne kadar bu sürecin takipçisi olacağımızı bilmenizi istiyoruz.”