Muğla Haberleri

Başkan Aras: “Muğla kadın cinayetleriyle anılan bir kent olamaz”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe’de boşanma aşamasında olduğu eşi M.K tarafından öldürülen Senem Kıvrık’ın ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Başkan Aras, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele edeceklerini kaydetti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkanlık Binasında yaptığı açıklamada kadına yönelik şiddeti asla kabul etmediklerini eşitsizlik ile mücadelede her önlemi alacaklarını dile getirdi.

26 Ağustos’ta Menteşe’de boşanma aşamasındaki eşi tarafından öldürülen Senem Kıvrık’ın davasının takipçisi olacağını söyleyen Başkan Aras, “Katil zanlısı hakkında kurumumuzda çalışırken alkollü araç kullanmaktan disiplin soruşturması başlatıldı. 2 Ağustos’ta kendisi istifa etti. Biz zaten işten atacaktık. Maalesef bizim kurumumuzdan biri olması bizi düşündürdü. Biz bu kadar belediyede şiddete karşı önce kendimizi düzeltmemiz gerektiğini dememize rağmen demek ki hiçbir şey yeterli değil, daha fazla çalışmak zorundayız. Ben buradan hemcinslerime de seslenmek istiyorum. Ayrılabilirsiniz, boşanabilirsiniz, kavga edebilirsiniz. Çocuklarınız var eşini öldürerek ne kazandın? Bir insan eşini ve çocuklarını öldürecek sonra intihar edecek duruma ne getirdi acaba? Biz işte tam orada duruyoruz. Bundan sonra bu taraf çalışacağız” dedi.

AHMET ARAS: “ADALET MÜCADELESİNDE YANKILANACAĞINI BELİRTMEK İSTİYORUM”

Muğla’nın kadın cinayetleriyle anılan bir kent olamayacağını kaydeden Başkan Aras, “Bakınız ülke genelinde 2024 yılının ilk 6 ayında 205 kadın cinayeti, 117 şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiş. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verileri 2024 yılının şu zamanına kadar 260 kadının öldürüldüğünü söylüyor. Sadece Temmuz ayında 23 kadın cinayeti, 23 şüpheli kadın ölümü var. 2023 yılında ise ülkemizde 315 kadın öldürülmüş; 8’i ise Muğla’dan.

Muğla kadın cinayetleriyle anılan bir kent olamaz. Muğla kadınların katledildiği bir kent olamaz. Muğla kadınların yaşadığı şiddet sarmalını büyüten bir kent olamaz. Muğla, kadınlara yönelik saldırıların, şiddetin, işkencenin yapıldığı bir kent olamaz.

Kadınların yaşamak zorunda bırakıldığı şiddetin karşısında ne gerekiyorsa yapmak üzere yola çıktım. Bu yaklaşımımdan asla taviz vermedim, vermeyeceğim. Muğla’nın 13 ilçesinde kadınların güvenliğini ve yaşam haklarına dokunulmazlığını sağlayan bir kent inşa etmek için, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğim. Bunu sağlamak için sorumluluk aldığımı bir kez daha beyan ediyorum.

Yasalara baktığınız zaman çok büyük bir problem yok. Yeterli olmasına rağmen uygulamadaki eksiklik nedeniyle şiddet ile karşı karşıya kalıyoruz.

Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak politikamızda İstanbul Sözleşmesini uygulamada kararlıyız. Bizim politikamız eşitlik ve şiddetin önlenmesinden yana olacak. 6284 gereği koruma kararı alınmış buna rağmen bu cinayet işlendi. Demek ki koruma kararları da şu an yeterli korumayı sağlamıyor. Kadını korumak kimin görevi. Devletin değil mi? Kadını koruyamadığımız için bunun hesabını vermek zorunda değil miyiz? Senemin hakkını kim koruyacak?

Senem Kıvrık’ın ve yaşam hakkı ellerinden alınan kadınların hatırası önünde saygıyla eğiliyor; onun sesinin, adalet mücadelesinde yankılanacağını belirtmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

GONCA KÖKSAL: “6284 SAYILI YASA ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULANMALI”

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, kadına yönelik şiddetin her zaman karşısında olduklarını ve konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Başkan Köksal, “Senem defalarca şiddet gördü ve uzaklaştırma kararı aldı. Dün tabutunun başında annesi babası kendini suçluyordu. Sürekli söylüyoruz 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmalı. Bunlar uygulansaydı Senem şuanda bizim aramızda olacaktı. Öfke ve isyanla aynı sözleri bağırmaktan yorulduk. Muğla kadına yönelik şiddetle ilgili net kararı ortaya koydu. Her türlü şiddetin karşısında dimdik duracağız.” dedi.

FİGEN EROZAN: “BU KENT KADINLARIN GÜVENLE YÜRÜYEBİLECEĞİ BİR KENT OLACAK”

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figen Erozan, “Senem bir mücadele verirken öldü. Yaşadığı evliliği sonlandırma mücadelesi. Öldürülen kadınları mağdur gibi görüyoruz. Senem hayatına karşı itiraz etti. Umarım tüm yerel yönetimlere örnek olur. Senem’in yalnız olmadığını göstereceğiz. Devlet yapmayabilir hiç kadını görmeyebilir ama yerel yönetim yapabilir. Bugün Ahmet Aras’ın açıklaması tarihi bir açıklamadır. Süreci Büyükşehir Belediyesi’nden başlattı. Bu yüzden Bodrum Dayanışma Derneği Ahmet Aras ile yan yana yürüyecek. Failler şiddetin hesabını verecek. Artık kadınlar yerel yönetim ile el ele verecek. Bu kent kadınların güvenle yürüyebileceği bir kent olacak” dedi.