***Türkiye’de sadece Muğla’nın Milas ilçesindeki toprak havuzlarda gerçekleştirilen deniz balıkları yetiştiriciliği, yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Milas bölgesindeki toprak havuz işletmeleri, ülke balıkçılık sektöründe yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlıyor.
*** Milas ilçesinin yaklaşık 9 bin ton/yıl üretim kapasitesi bulunduğuna dikkat çeken Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Toprak havuz balıkçılığı, yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır” dedi.
Neval ÇOLAK
Muğla’nın Milas ilçesindeki toprak havuzlarda gerçekleştirilen deniz balıkları yetiştiriciliği, ülke balıkçılığı ve istihdamına önemli bir katkı sunuyor.
Türkiye’de sadece Muğla’nın Milas ilçesindeki toprak havuzlarda gerçekleştirilen deniz balıkları yetiştiriciliği, yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı oluştururken yöre, ülke balıkçılık sektöründe çalışan kişi istihdamında önemli bir yer oluşturuyor.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, ülke balıkçılık sektörünün yaklaşık olarak doğrudan 50 bin kişiye, dolaylı olarak da 200 bin kişiye, sadece kültür balıkçılığının ise, 25 bin kişiye istihdam sağladığını dile getirdi. İl Müdürü Saylak, “Milas bölgesindeki toprak havuz işletmelerin dağılımlarına ve üretim miktarlarına bakıldığında, işletmelerin genelde küçük aile işletmeleri olduğu görülmektedir. Toprak havuz balıkçılığı, yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Milas yöresinin ekonomik gelir getirici iş kolu olan ve üretim sistemi olarak ülkemizde benzeri bulunmayan toprak havuzlarda deniz balıkları yetiştiriciliğinin sürdürülebilir kılınması oldukça önemli bir konudur. Bu bahisle Tarım ve Orman Bakanlığımızın çabalarıyla toprak havuzda balık yetiştiriciliği 2019 yılı destekleme kapsamına alınmıştır” dedi.
Türkiye’de sadece Muğla’nın Milas ilçesindeki toprak havuzlarda deniz balıkları yetiştiriciliği yapıldığına dikkat çeken İl Müdürü Saylak, “Milas ilçesinde yetiştiricilik yapılan alanların toprak yapısı ve bu bölgelerin yeraltı suyunun tuzluluğu ve kalitesi balık yetiştiriciliği için uygundur. Milas ilçesinde Avşar, Yaşyer, Kıyıkışlacık, Savran, İçme, Baharlı, Ekinambarı, Akyol mahallelerinde yaklaşık 9 bin ton/yıl üretim kapasitesi mevcuttur. Ülkemizdeki deniz balıkları yetiştiriciliğinin bir kısmı da Milas ilçemizde toprak havuzlarda üretilmektedir” dedi.
Muğla’nın Milas ilçesi sınırları içerisinde 166 adet yaklaşık 9 bin ton kapasiteli toprak havuz işletmesi mevcut olduğunu vurgulayan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, toprak havuzlarda yetiştiriciliği yapılan türlerin çipura, levrek, sarıağız, minekop, sinarit, trança, mercan, alabalık ve lahoz olduğunu ifade etti. Saylak, toprak havuzlarda çipura ve levrek balığı yetiştiriciliğinin ilk olarak 1986 yılında, Milas İlçesi Savran ve İçme köylerinde bulunan kaynak sularının yakınında kurulan küçük toprak havuzlarda, doğadan toplanan yavru balıkların büyütülmesi şeklinde başladığı bilgisini de verdi.
İŞLETMELERİN KAPASİTESİ 8 BİN 982 TON
Milas ilçesindeki işletmelerin dağılımı hakkında da bilgi veren İl Müdürü Saylak, Akyol’da 7 adet, Avşar’da 57 adet, Baharlı’da 1 adet, Bahçeyeniköyü’nde 2 adet, Dörttepe’de 1 adet, Ekinanbarı’nda 46 adet, Güllük’te 1 adet, İçme’de 10 adet, Kıyıkışlacık’ta 8 adet, Savran’da 13 adet ve Yaşyer’de 17 adet işletmenin yer aldığını belirtti.
Saylak, “Tüm bu işletmelerin onaylı kapasiteleri 8 bin 982 ton, kara alanı 2 milyon 635 bin 599 metrekare, su miktarı ise 15 bin 257 tondur. 2019 yılında 11 adet deniz balıkları yetiştiriciliği yapan kuluçkahane bulunmakta olup, bu kuluçkahaneler 344 milyon 500 bin adet yavru kapasitesine sahiptir. Ayrıca bölgede adaptasyon tesis sayısı gün geçtikçe artmakta ve güncel olarak 12 adet adaptasyon tesisi 185 milyon 600 bin adet kapasite ile üretim yapmaktadır” dedi.