Gündem

BAKANLIK, ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDENE GÖZ AÇTIRMAYACAK

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan başkanlığında çiğ süt fiyatı değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığımızın ev sahipliğinde 6 Ağustos Salı günü düzenlenen “Süt Sektör Değerlendirme Toplantısı”na tüm ülkedeki süt birliklerinin temsilcileri, üreticiler, sanayiciler ve market yöneticileri katıldı.
Tüm paydaşların görüş bildirdiği istişare toplantısında, süt sektörü ve süt üreticilerini ilgilendiren önemli kararlar alındı. Toplantıda, Ulusal Süt Konseyi referans fiyatı çerçevesinde tanımı yapılan (%3,6 yağ ve %3,2 protein) kalitesinden taviz verilmeyeceği ve bu değerlerin üzerindeki çiğ sütün artı fiyatlandırılacağı, altındaki değerlerde ise kesinti yapılacağı karara bağlandı. Alınan bir diğer karar da tereyağı ve krema ithalatının durdurulması yönünde oldu.
BAKANLIKLAR, SÜT ÜRETİCİSİNİ KORUMA ALTINA ALIYOR

Toplantıda, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen çiğ süt referans fiyatına uymayanlar için ağır yaptırımlar uygulanması yönünde karar alındı. Öte yandan; süt sanayicilerinin geriye dönük çiğ süt fiyat uygulaması ya da üreticiye ödemesini geciktirmeye yönelik faturalandırma yapması durumunda Ticaret Bakanlığı müfettişleri görevlendirildi.
Yine aynı toplantıda, “Çiğ süt üreticileri, tarımsal örgütler ve süt sanayicileri arasındaki sözleşmelerdeki şartların yerine getirilip getirilmediği de Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından takip edilecek.” denildi. Çiğ süt alımına karşılık yem dayatmasının yaptırıma bağlandığı toplantıda, üreticilere sanayiciler tarafından Perakende Kanuna göre 30 iş günü içinde yapılması gereken ödemelerin daha uzun vadelere yayıldığı yönündeki tespitlerin incelenerek gerekli önlemlerin alınması da kararlaştırıldı.
Süt Sektör Değerlendirme Toplantısında, Ulusal Süt Konseyi’nin her üç ayda bir toplanarak piyasa değerlendirmesi ve maliyet analizi yapması hususu da gündeme getirildi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, bu kararların süt sektörünün sürdürülebilirliği ve üreticilerin emeğinin korunması açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “Hayvancılık, son derece dinamik bir sektör. Bizler de Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda yetiştiricilerimizi her anlamda desteklemeye çalışıyor, kalkınma projelerimiz kapsamında da pek çok projeye hibe destek sağlıyoruz. Bütün bunları yaparken yetiştirici birliklerimiz, üreticilerimiz, hayvancılık ve süt işleme tesisleri ile birlikte hareket ediyor ve uyum içinde çalışıyoruz. Muğla ve tüm ülkemizdeki süt üreticilerini yakından ilgilendiren bu kurallara ve Konsey tarafından belirlenen fiyat politikasına riayet edildiği takdirde, üreticimiz mağdur olmayacak, emeğinin karşılığını aldığı için de üretime devam edecektir. Üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.