Muğla Haberleri

Aydem, Dalaman Çayı üzerinde YGES kuracak

Muğla’nın Ortaca ve Dalaman ilçelerinde Dalaman Çayı üzerinde Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Dalaman I-II-III-IV-V HES Yardımcı Kaynak Yüzer Güneş Enerji Santrali (YGES) Projesi” için ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. tarafından Ortaca ve Dalaman ilçelerinde Dalaman Çayı Üzerinde “Dalaman I-II-III-IV-V HES Yardımcı Kaynak Yüzer Güneş Enerji Santrali (YGES) Projesi” planlanıyor.

Yapılması planlanan proje için geçtiğimiz ay ÇED gerekli değildir kararı verildi.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, projenin amacı; su kaynağından elektrik enerjisi üretimi yapan Dalaman I-II-III-IV-V Hidroelektrik Santrali (Bundan böyle “Dalaman HES” olarak anılacaktır.)’nin yardımcı kaynak olarak güneş enerjisinden elektrik elde etmek amacıyla hizmet vermesi amaçlanıyor. Bu sayede şebekeye aynı bağlantı noktasından bağlanan tamamı yenilenebilir birden fazla enerji kaynağından, tek bir üretim tesisinde elektrik üretmek mümkün olacak.

Söz konusu proje kapsamında kurulması planlanan yüzer GES üniteleri HES 4 ve HES 5 göl alanı üzerine konumlandırılacak.

PROJE MALİYETİ 9 MİLYON 356 BİN 750 TL

Proje bedeli GES Projelerinde belirlenen birim MWm maliyeti 6.500.000 TL değeri baz alınarak yardımcı kaynak kapasitesi esas kısım için hesaplandı. Buradan proje maliyeti; 1.4395 MWm x 6.500.000 TL = 9.356.750 TL olarak belirlendi.

SULAK ALANLAR HAVZASINDA YER ALIYOR

Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan hükümleri kapsamında proje alanı, “Göl-Gölet” gösterimi içerisinde yer alıyor.

Alan, Aşağı Dalaman Havzası’nda Dalaman Çayı üzerinde bulunuyor. Çalışma alanı Orman ve Su İşleri Bakanlığının (Mülga) 2014/1 genelgesi kapsamında “Sulak Alanlar Havzasında” yer alıyor.