DR. BEKİR AYAZ  -  Suriye'deki iç savaş ve kaos ortamına çözüm bulmak amacıyla Astana zirvesi ile beklenen adım atıldı.

Ülkenin yeniden inşa edilmesi, yıpranan değerlerin yeniden tahsis edilmesi ve akan kanın durması için Rusya, İran ve Türkiye Cumhuriyeti heyetleri 20 Aralık 2016 tarihinde Moskova'da düzenledikleri toplantıya binaen 2336 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına benzer nitelikte bir yol haritası izlenmiştir.

Türkiye Suriye'de iç çatışmaların başladığı ilk günden bu güne kadar tekrarladığı Toprak bütünlüğü ilkesinin üzerinde durulduğu mezhepçiliğe dayanmayan Suriye Arap Cumhuriyeti bağımsızlığını BM Güvenlik konseyince rejim ve muhalif gruplar arasında tekrar tekrar teyit ettirildiği,

Muğla'nın 5 ilçesinde elektrik kesintisi: Elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler hangisi? Muğla'nın 5 ilçesinde elektrik kesintisi: Elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler hangisi?

Silah ile tüm tarafların başarıyı yakalamayacağı Suriye'nin geleceği için silahların değil siyasi mekanizmaların çözüm bulacağı,

Ateşkes konusunda izlenecek yol haritası ve ateşkes kurallarına riayet edilmesi hususunda üçlü bir mekanizma ağının oluşturulması

Yasadışı bölücü örgütler ile ortak mücadele hususunda mutabakata varılmıştır.

Uzun yıllardan beri dışlanan çeşitli ambargolara maruz kalan İRAN Suriye konusunda uluslararası arenada çözümün bir parçası olmayı başardı. Esad'ın liderliğinde geçiş sürecinde iktidarda kalmasını ve uzlaşma hükümetine zemin hazırlamakla başrolleri oynadı.

RUSYA ise eski günlerine geri dönmeyi ve küresel güç olma yolunda arzu ve isteklerine kısa sürede varmış bulunmaktadır. Tartus ta ki deniz üssüne binaen Lazkiye'de yeni bir hava üssü inşa etti. Suriye krizi ile birlikte dünya siyasetinde ölmedim ve hala buradayım büyük bir güç olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE Ortadoğu da jeopolitik ideolojik yapının yanı sıra askeri ve güvenlik konularında Tahran -Moskova hattında belirlenen yakınlaşmayı keserek usta bir manevra ile Ortadoğu da ki denge eksenini kendi lehine çevirmiştir. Astana süreci boyunca doğu blok ülkeleri ASYA ile çok yönlü ilişkiler kurmayı; ekonomik ve siyasi olarak uluslararası arenada yeniden güç kazanmaya başladı.Etki alanını genişletip ticaret hacmini yükseltmeye başlayacaktır.

Editör: Gazete Muğla