Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla'nın coğrafi ve iklim özelliklerinin, bölgedeki verimli tarım faaliyetlerine büyük katkı sağladığını belirterek, "Biz kurum olarak bu avantajı her zaman en iyi şekilde değerlendiren projeleri hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda 12 ay Enginar üretiminin yaygınlaştırılması projesi başlattık. Çanak enginara göre en az 8-10 kat fazla verim sağlayan hibrit enginar üretimini destekleyerek pazara 12 ay boyunca taze enginar sunmayı hedefliyoruz. Klasik enginarın sezonu bittikten sonra, hibrit enginar pazara çıkacak ve daha yüksek fiyattan satışa sunulacak. Bu durum üretici gelirlerinde ciddi bir artış sağlayacak. Sağlık deposu enginar sayesinde hem üretim desenimiz çeşitlenecek hem de üreticilerimize ciddi bir gelir kapısı açılmış olacak" dedi.
19 üreticiye 2 ton fiğ tohumu dağıttı
Saylak, enginar üretiminin çeşitlenmesinin ve üreticilere önemli bir gelir kapısı açılmasının hedeflendiğini vurguladı. Ayrıca, etkinlikte Gökova susamı üreticilerine yönelik olarak da önemli bir destek verildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeşil gübreleme yapmak üzere 19 üreticiye 2 ton fiğ tohumu dağıttı. "Organik Susam Üretiminin Desteklenmesi Projesi" kapsamında yapılan bu dağıtım, üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve susam üretiminin yaygınlaşması için önemli bir adım olarak değerlendirildi.
"Gökova Susamını yaklaşık 5 bin 500 dekarlık bir alanda üretiyoruz"
Muğla'nın susam üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Saylak, "Bugün dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen Gökova Susamını yaklaşık 5 bin 500 dekarlık bir alanda üretiyoruz. Bir dekardan ortalama 80-100 kg arasında ürün elde ediyoruz. Yıllık olarak 415 ton ürün elde ettiğimiz susamın, ne yazık ki katma değeri henüz istediğimiz düzeyde değil. Bunun için, susamın yan ürünleri olan tahin, tahin helvası ve susam yağı gibi katma değeri yüksek ürün gamını geliştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Saylak, Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı zorluklara da değinerek, "Pandemi, orman yangınları, savaşlar ve büyük deprem gibi olaylar nedeniyle zor zamanlar geçirdik. Ancak her şeye rağmen 844 personelimizle Muğla'nın her köşesinde üreticilerimizin yanındaydık. Şimdi ise küresel iklim değişikliği ve kuraklık tehdidi ile mücadele ediyoruz. Bakanlığımızın uyguladığı Planlı Üretim Modeli ile su kullanımını optimize ediyoruz ve yeni destekleme modelleriyle çiftçilerimizi daha verimli üretime teşvik ediyoruz. Üreticilerimizin bu desteklerden faydalanmasını ve üretim yaparak kazanç elde etmelerini istiyoruz." dedi.