AKDENİZ’E EN ANLAMLI YOLCULUK…

AKDENİZ’E EN ANLAMLI YOLCULUK…
 MUHABİR
-Muğla’nın Ortaca ilçesi İztuzu Sahili'nin yakınında yer alan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) Mabel Aydi ismi verilen deniz kaplumbağası tedavi edilerek denizle buluşarak, Akdeniz’e doğru anlamlı bir yolculuğa başladı.

-Deniz Kaplumbağasına adı verilen ve ABD’de yaşayan Mabel Aydi’nin 8 yaşında kanserden yaşamını yitirdiği öğrenildi.
-Mabel’in adını taşıyan deniz kaplumbağasının denizle buluştuğu törende, kanserden yaşamını yitiren küçük çocuğun ABD’den Muğla’ya gelen aile fertleri duygusal anlar yaşadılar. Küçük çocuğun ölümünden önce sık sık ailesiyle Dalyan’a geldiği ve tekne turuna çıktığı öğrenildi.
-DEKAMER Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska:
“Biz de kaplumbağaları iyileştirirken ailenin acısına da bir nebze su serpmeye çalıştık. Kaplumbağalar uzun yaşamın simgesi olduğu için Mabel de ismiyle uzun yaşasın.”

whatsapp-image-2024-06-16-at-12-26-13-1.jpeg

İztuzu Sahili'nden 8 yaşında kanserden yaşamını yitiren ABD’li Mabel Aydi’nin adı verilen deniz kaplumbağası denizle buluşarak Akdeniz’e doğru anlamlı bir yolculuğa başladı.
Mabel’in adını taşıyan deniz kaplumbağasının denizle buluştuğu törende, kanserden yaşamını yitiren küçük çocuğun aile fertleri duygusal anlar yaşadılar. Tedavisi tamamlanan deniz kaplumbağası Mabel’in Büyükbabası ve DEKAMER Görevleri tarafından denize gönderildi. Küçük çocuğun ölümünden önce sık sık ailesiyle birlikte ABD’den Dalyan’a geldiği ve tekne turuna çıktığı öğrenildi.
MABEL ADIYLA UZUN YAŞASIN
Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, Mabel Aydi ismi verilen deniz kaplumbağasının merkezlerine başka bir yırtıcı hayvan tarafından yaralandıktan sonra getirildiğini anlatarak, şunları söyledi:
“Mabel Aydi, merkezimizde tedavi edilerek denizle buluşarak Akdeniz’e doğru anlamlı bir yolculuğa başladı. Yolculuğa anlamlı diyorum. Bu yolculuğu anlamlı kılan şey, deniz Kaplumbağasına adı verilen ABD Vatandaşı Mabel Aydi’nin 8 yaşında kanserden yaşamını yitirmiş olması. Kaplumbağalar dişi yok ve yengeci midyeyi yerken bir kısmını yiyor diğer küçük parçaları küçük balıklarla paylaşıyor yani etrafındaki canlıları da düşünüyor. Biz de kaplumbağaları iyileştirirken bu ailenin acısına da bir nebze su serpmeye çalıştık. Mabel Aydi’nin ailesi kanser tedavisi sürecinde de Dalyan’ı çok sevdiği için adının bir kaplumbağada yaşamasını istedi. Kaplumbağalar uzun yaşamın simgesi olduğu için Mabel de ismiyle uzun yaşasın”
DEKAMAR, bilimsel çalışma yanında sosyal konulara yaklaşımıyla da dikkate çekiyor . İztuzuna Türklerin ilk yazılı Orhun anıtını da dikmeleri de bu Çalışmalardan biriydi.
360 KAPLUMBAĞA TEDAVİ EDİLDİ
Muğla'da 16 yıl önce kurulan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) şimdiye kadar yaklaşık 360 kaplumbağanın tedavi edilerek doğaya salındığı öğrenildi. Akdeniz'in en önemli caretta caretta yuvalama alanlarından biri olan Ortaca ilçesindeki İztuzu Sahili'nin yakınında yer alan merkezde, kurulduğu 2008'den bu yana Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yaralı bulunan deniz kaplumbağalarının tedavileri yapılıyor.
DEKAMER Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, ağa takılma, misinaya dolanma, olta yutma, sürat motoru çarpması, pervane kesmesi gibi yaralanmalar nedeniyle getirilen yaralı kaplumbağalara cerrahi müdahalede bulunduklarını söyledi.
Kaplumbağanın merkezden taburcu edilmesinin iki şartı bulunduğunu belirten Kaska, bunlardan birincisinin kendi kendine beslenmesi, ikincisinin ise derin tanklarda suyun altında yatarak kalması olduğunu kaydetti.
16 YILDA 600 KAMPLUMBAĞA
Hastane ortamında kaplumbağaların tedavilerinin yapılarak doğal ortamına bırakıldığını anlatan Kaska, "Türkiye'nin her yerinden 16 yıldır 600'e yakın kaplumbağa geldi. Bunlardan 360 civarındaki kaplumbağamız başarılı bir şekilde doğal ortamına gönderildi. 15 kaplumbağanın tedavisi devam ediyor. Tabii ki ölümler de oluyor. Biz elimizden geldiğince buradaki kaplumbağaları yaşatmaya çalışıyoruz. Onların doğal ortamına gönderilme sevincini hep beraber yaşıyoruz."

Bu haber toplam 294 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.