Prof. Dr. Namık Açıkgöz yeni kitabını tanıttı. “Yunus Deyi Göründüm” adlı kitabını söyleşi ve imza töreni ile tanıtan Açıkgöz, 1991 Yunus Emre yılı münasebetiyle başladığı yazılarını bu yıl bir araya getirip bir kitap haline getirdiğini kaydetti.

Neval Çolak

Metinbilim Enstitüsü Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Metinbilim Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği söyleşi ve imza töreni MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.  Prof. Dr. Açıkgöz “Yunus Deyi Göründüm” adlı yeni kitabını tanıttı. Programa akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Büyükşehir Meclisinde kredi ve borçlanma tartışması Büyükşehir Meclisinde kredi ve borçlanma tartışması

Açıkgöz yeni kitabını tanıttı

Söyleşi ve imza töreni Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün özgeçmişi okunmasıyla başladı.

Prof. Dr. Açıkgöz gerçekleştirdiği söyleşide yeni kitabı “Yunus Deyi Göründüm” hakkında şunları kaydetti: “Yunus Emre’nin 700. yılı münasebetiyle daha doğrusu unutulmuş 700. yıl dönümü olduğu vefatının, böyle bir unutmayı hatırlarda tutmak üzere yeni kitabımın yayınını bu seneye denk getirdim. 1320’de vefat eden Yunus Emre’nin ruhaniyeti ile sözlerime başlamak istiyorum. Yunus Emre sıradan bir şair değildir. Metni, sıradan bir edebi metni değildir. Bütün ilah metinlerinin edebi değeri olmakla beraber, sosyal değeri de vardır. Yunus Emre’nin metni edebi değeri ve sosyal değerinin yanında bir de medeniyet kurma değeri taşır. Bizim milletimizin üç tane ortak önemli metni vardır. Medeniyetler ortak metinler üzerinde yükselir. Yunur Emre ortak metinlerimizden birisidir. Diğeri Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i’dir. Diğeri ise Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’dır. Bu üç metni Türk kültüründen ve hafızlarımızdan çektiğimizde hafızalarımız çoraklaşır. O yüzden hafızaya, zihniyete ve medeniyete canlılık veren, hayatiyet veren bir metin olan Yunus Emre divanını okurken edebi olması, tarihi olması ve insani olmasının yanında kültürel ve medeniyet tarihi açısından önemini bilerek üzerinde durmamız gerekiyor. 1991 Yunus Emre yılı münasebetiyle başladığım yazıları bu yıl bir araya getirip bir kitap haline getirdim. İçeriğindeki her yazı ayrı ayrı gözükse de bir birini tamamlayıcısı olan yazılardır.”

Söyleşinin devamında Prof. Dr. Açıkgöz şiirler üzerinden Yunus Emre’yi ve yeni kitabını anlatmaya devam etti. Söyleşi sonunda kitap imzalama töreni gerçekleşerek, Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Ümral Deveci, Prof. Dr. Namık Açıkgöz’e teşekkür belgesi takdim etti.

Editör: Gazete Muğla