Muğla Haberleri

33 Gazi’ye KKTC Milli Mücadele Madalyası Verildi

Neval ÇOLAK- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türk Milleti adına gurur kaynağı olmalarından dolayı, 56/2000 sayılı Madalya ve Nişanlar Yasası gereğince...

Neval ÇOLAK- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türk Milleti adına gurur kaynağı olmalarından dolayı, 56/2000 sayılı Madalya ve Nişanlar Yasası gereğince Bakanlar Kurulu’nun önerisi üzerine 33 Gazi’ye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Milli Mücadele Madalyası verildi.

Menteşe Kaymakamlık binasında gerçekleşen tecvih töreni, Menteşe İlçe Müftüsü Mustafa Aydın tarafından tüm şehit ve gaziler için Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başladı. Kıbrıs Barış Harekâtına katılarak gazilik unvanı alan vatandaşlara KKTC Hükümeti tarafından Milli Mücadele Madalyasının verildiği törene, Muğla Vali Vekili Mehmet Suphi Olcay, İl Emniyet Müdür Vekili Ahmet Turunç, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Osman Toprakçı, Askerlik Şube Başkanı Tuğran Akarsu, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, İlçe Jandarma Komutanı Gürcan Özdilek, İlçe Emniyet Müdürü Tümer Yılmaz, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Soner Kaya, Muğla Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kazım Alsan, gaziler ve gazi yakınları katıldı.

Programda Menteşe Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mürsel Özata, Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili belgesel sunumu gerçekleştirdi.

“Emanete Sahip Çıkın”

KKTC Milli Mücadele Madalyası Tecvih Töreni’nde konuşma yapan, Muğla Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Gazi Süleyman Taşkesen; “45 yıllık bir gecikmeyle de olsa bugün burada KKTC Başkanlığı’nın önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Kıbrıs Türk’lerinin Milli varoluş mücadelesini canımız ve kanımız ile destek vererek, onların bağımsızlığının ve egemenliğinin kazanılmasında emeği olan biz muhalif gaziler bu kutsal mücadelenin bir nişanesi olarak mücadele madalyası takdim töreni vesilesiyle bir araya gelmenin onur ve gururunu yaşıyoruz. Anavatan ve yavru vatanın genç evlatlarına diyoruz ki çok zor koşullar altında uzun yıllar çetin bir mücadele vererek Kıbrıs Türk halkını önce sömürge yönetiminden kurtaran ve daha sonra Kıbrıs’ın Kuzey’ini toplayarak bağımsız bir Türk Devleti’ni kuran bugünün orta yaşlı kuşağı olan anavatan ve yavru vatan gazilerine, mücahitlerine kulak vermeniz. Bizler sizin için canımızı ortaya koyarak şehit ve gazi olduk. Emanete sahip çıkın. Bu kutsal emanet sizden sonra gelecek kuşaklara aynen teslim etmek için namus borcudur. Bizler de milletimiz ve Kıbrıs’ta soydaşlarımızın bize layık gördüğü gazilik ünvanımızı ve madalyalarımızı hayatımız boyunca iftiharla taşıyacak, silah ve bayrak üstüne el basarak ettiğimiz yeminimizin bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da arkasında olacağız. Yüce Atamızın, aziz şehitlerimizin ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizin manevi varlığından güç alan bizler her ne halde olursak olalım, gerekirse yeniden bedel ödemeye hazır vaziyette üzerimize düşecek tüm görevleri yerine getirmenin azim ve kararlılığında olacak, Atalarımızdan aldığımız emaneti daima yükseklere taşıyacağız.” şeklinde konuştu.

Toprakları elde etmekte, elde tutmakta kolay olmadığını, her alanda bunun için kan dökülmesi, savaşılması, mücadele edilmesi ve gayret gösterilmesi gerektiğini dile getiren Muğla Vali Vekili Mehmet Suphi Olcay; “Hem askeri alanda hem ekonomik ve sosyal alanda çok fazla çalışmak gerekiyor. Sizler ne mutlu ki bu alanda görevinizi Kıbrıs’ta fazlasıyla yaptınız. Gecikmelide olsa bir onurlandırmayla KKTC hükümetinin onurlandırmasıyla beratlarınıza bu gün itibarıyla kavuşmuş olacaksınız. Bu bayrağı bulunduğu yerde dimdik tutabilmek ve gölgesinde kalabilmek için şu dakikada bile hala sınır boylarımızda sizlerin de 40 sene evvel yaptığınız gibi, mücadele eden askerlerimiz var. Sizleri saygı, sevgi, şükranla andığımız gibi şuanda mücadele veren arkadaşlarımızı da öyle anıyoruz. Dualarımız onlarla.” dedi.

Yapılan konuşmalar ardından Gazilere madalya beratları protokol tarafından takdim edildi.