Milas’ın zeytinyağını tanıtmak için ODTÜ’lü akademisyen ve öğrencileri misafir eden TARİŞ S.S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, bu yılki zeytin rekoltesinin 15 bin ton olduğunu belirterek hasat sezonu için tüm hazırlıkları tamamladıklarını duyurdu.

TARİŞ S.S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Tariş Müdürü Elin Alpay, yönetim kurulu üyeleri ve kooperatif personeli, teknik gezi için Milas’ı seçen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi akademik personeli ve öğrencilerini ağırladı.

ODTÜ’lü akademisyen ve öğrenciler, burada Milas zeytini ve zeytinyağı hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildi ve zeytinyağının sıkım aşamalarını öğrendiler. Fabrikayı gezen heyet, daha sonra Gıda Mühendisi Saldıray Demirkan tarafından gerçekleştirilen zeytinyağının asit oranının ölçümünü izledi ve kaliteli zeytinyağının özelliklerini öğrendiler.

Gezinin oldukça verimli geçtiğini belirten akademisyen ve öğrenciler, Milas zeytinyağı çeşitlerinden ve kırma zeytininden oluşan ikramlardan tattılar.

“ORTAKLARIMIZ İÇİN HERŞEYE VARIZ”

Bu yılki zeytin rekoltesinin 15 bin ton olduğunu ifade eden ve hasat döneminin bereketli olmasını dileyen TARİŞ S.S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, rekolte artışıyla birlikte yatırımlar gerçekleştirerek hasat sezonuna hazır olduklarını söyledi.

Milas’ta feci yangın: Kullanılmaz hale geldi Milas’ta feci yangın: Kullanılmaz hale geldi

“Milas’ta son 12-13 yıldır böylesi bir zeytin rekoltesi görmemiştik. Aldığımız bilgilere göre Türkiye zeytin rekoltesi 286 bin ton, Milas’ın zeytin rekoltesi ise yüzde 85’lik artışla birlikte 15 bin ton. Ancak hava şartlarına göre, bu rekolte artış gösterebilir. Yıl boyunca halkalı leke hastalığı anlamında verdiğimiz mücadele sonuç verdi. Üreticilerimize teşvik primi vermeyi düşünüyo ruz. Aldığımız 400-500 kiloluk kasalarla birlikte çuval dönemini kapattık. Bu sene zeytin rekoltesin deki artışı en iyi şekilde değerlendirebilmek için fabrikamızda yatırımlar yaptık.” diyen Gül, kooperatif ortaklarının ihtiyaç duydukları makine ve araç gereçlerin temini noktasında kolaylıklar sağladıklarını belirterek şunları kaydetti: “Fabrikamızdaki makinelerin bakımlarını tamamladık. Fabrikamızda hizmet veren makineler, zeytin türüne göre hizmet veriyor. Yani zeytinyağı kalitesini artırmak için bir makinemizi organik ve soğuk sıkım için ayırdık. Ayrıca dip zeytini ve baş zeytinleri de ayrı ayrı makinelerde sıkılacak. Hiçbir suretle zeytinler karışmıyor. Milas zeytinyağının istenilen kalite standartlarına erişebilmesi için Tariş olarak üreticimizin her zaman yanındayız.”

Editör: Gazete Muğla