Yörük kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla 1988 yılından bu yana mücadele eden Seydikemer Yörük Türkmen Dernekleri Başkanı İsmail Uzunoğlu’na ait Türkiye’nin ilk özel müzesi Kerimoğlu İsmail Yörük Müzesi ve Çadırlarını 2016 yılında 50 bin kişi ziyaret etti.

Fethiye ve Seydikemer İlçelerinde Yörük kültürünü tanıtmak ve gelecek nesillere yaymak amacı ile Yörük camiasına bir ömür harcayan Seydikemer Yörük Türkmen Dernekleri Başkanı İsmail Uzunoğlu’na ait Kerimoğlu İsmail Yörük Müzesi ve Çadırlarını 2016 yılında ziyaretçi akını devam etti.1988 yılında Taşyaka Mahallesine kurduğu Yörük müzesini daha da büyüterek 1999 yılında Çalış’a taşıyan İsmail Uzunoğlu’nun tek amacı eski atalardan ve Yörüklerden kalma gelenek, görenek gibi mirasları yaşatmak. Yörük camiasına hizmet etmekten ve halka Yörüklüğü anlatmaktan dolayı daima mutlu olduğunu belirten Seydikemer Yörük Türkmen Dernekleri Başkanı ve Çalış Kerimoğlu İsmail Yörük Müzesi ve Çadırları sahibi İsmail Uzunoğlu,  “Eskiden atalarımızın kullandığı eserlerden oluşan Yörük Müzemizde bulunan eserler ile Fethiye Turizmine ve Kültürüne katkı sağlamaya çalışıyorum. Yörük müzemize yerli ve yabancı vatandaşlarımızın ilgisi her geçen gün giderek artıyor. Müzemizi turizm sektöründeki sıkıntıya rağmen bu yıl 50 bin kişi ziyaret etti. Her geçen gün insanların ilgisi müzemize karşı çoğalıyor. Bu da beni çok mutlu ediyor. Müzemize vatandaşlarımızın göstermiş olduğu ilgiden son derece memnunuz. Yörük müzemiz sayesinde hem Fethiye ilçemizi tanıtıyoruz, hem de eskiden atalarımızın ne zorluklarda yaşam sürdüklerini bu müzemizde bulunan yaklaşık yedi  bin civarındaki eserimiz ile anlatmaya çalışıyoruz. Buraya gelen tüm vatandaşlarımız hiçbir ücret ödemeden Yörük müzesini gezerek eserleri görüp inceleme fırsatı buluyorlar. Müzemize ziyarete gelen yabancı tatilcilerimiz en fazla tarım işlerinde kullanılan eserlere ilgi gösteriyorlar” dedi.

EVİNİ SATARAK MÜZEYİ YENİDEN İNŞAA ETTİ

Fethiye ve Seydikemer İlçelerinde Yörük kültürünü tanıtmak adına 1988 yılından bu yana yaklaşık 30 yıldır yörük müzesini işleten ve 1999 yılından bu yana da Çalış’da Yörük kültürünü sergileyen İsmail Uzunoğlu, 2012 yılında kundaklanan müzeyi yeniden oluşturup halkın hizmetine açmak için evini sattı. Çalış Plajı'nda 1999 yılında kurulan Türkiye'nin ilk özel Yörük Müzesi, kundaklanmasının ardından yeniden dizayn edilerek, yeni haliyle içerisinde yaklaşık yedi bin eseri barındırıyor. Özel Yörük Müzesi'nin yanmasının ardından Taşyaka Mahallesi'ndeki evini satarak, müzesini yeniden faaliyete geçiren İsmail Uzunoğlu, müzede dedelerinin yaşadığı Güğübeli arkası ve önündeki hayatı da maketlerle bu müzede yansıtıyor.

MÜZEDE NELER BULUNUYOR?

Kerimoğlu İsmail Uzunoğlu'na ait Yörük Müzesi'nde Yörüklerin yaşantıları çeşitli görsellerle canlandırılırken, alacıkev, gabak dam, toprak ve kiremit evlerin yanı sıra bir ağa konağı da canlandırılıyor. 250-300 yıllık çeşitli Yörük eşyalarının da yer aldığı özel müzede kalaycıdan, semerciye, çancıdan, eğerciye, demirciden, değirmenciye yaşantılar anlatılırken, yayla göçü, harman dövmek, çift sürmek yeniden yaşatılıyor.

Büyükşehir Meclisinde kredi ve borçlanma tartışması Büyükşehir Meclisinde kredi ve borçlanma tartışması

Yörük yaşantısının tüm örneklerinin bulunduğu müzede ayrıca Yörüklerin kullandığı tüm eşyalar sergilenirken, vatandaşların ücretsiz şekilde gezebildiği Yörük Müzesi'nde bu kez Güğübeli'nin arka tarafında yer alan Yörük yaşayışı da o günlere ait özel maketlerle sergileniyor.(Hasan Telli)

Editör: Gazete Muğla