3 kasım 2002 seçimlerinde kimsenin beklemediği tablo ortaya çıkmıştı. İki partinin barajı aşması ve parlamentoda yer almaları. Siyasette aslında biraz popülerlik gibidir. Zirvede olduğunuzda herkes sizin yanınızda olmak için mücadele eder ama zirveden düşerseniz sizi tanıyan bile olmaz.
***
2002 seçimleri öncesinde mecliste iktidar ortağı olan DSP’nin o her gün haberlerde boy gösteren siyaset adamları şimdi nerelerdeler? Ana Vatan Partisi yöneticileri, şimdi nerelerde? Siyaset yapanlar için ateşten bir gömlek aslında. Söylenmesi, yapılması hatta eyleme dökülmesi aşamasında çok dikkat isteyen hata götürmeyen bir iş.
***
Kimi zaman yapılan hataların getirdiği sonuçlar ağır olabiliyor. 2002 seçimleri de bunun en büyük örneği salında. Yüzde 10 seçim barajlı D’Hondt sistemi aracılığıyla uygulanan seçimlerde, henüz bir sene önce kurulmuş olan ve İslamcı kökten gelen, ancak kendisini “muhafazakar demokrat” olarak nitelendiren Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yüzde 34,28 oy almış, ancak yüzde 19,39 oy alan Deniz Baykal liderliğindeki merkez sol Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dışında hiçbir parti barajı geçemediği için, TBMM içerisinde yüzde 66’lık bir temsil oranına yani 363 sandalye sayısına ulaşmıştı. Bu sayede AK Parti’nin günümüze kadar halen devam eden tek parti iktidarları dönemi başlamış ve bu süreçte Türkiye önemli bir değişim-dönüşüm sürecine girmişti.
***
Seçimde Tansu Çiller liderliğindeki ülkenin köklü merkez sağ partisi Doğru Yol Partisi (DYP) yüzde 9,54 oyla barajı geçmeyi kıl payı farkla kaçırmış, Türk milliyetçiliği çizgisindeki ve Devlet Bahçeli liderliğindeki bir diğer köklü parti Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise, yüzde 8,36 oyla yine baraja oldukça yaklaşmış, ancak TBMM’de temsil hakkı kazanamamıştı. İşadamı Cem Uzan liderliğindeki Genç Parti (GP), büyük reklam kampanyasının ardından girdiği ilk seçimlerde yüzde 7,25 gibi çok yüksek bir oy oranına ulaşmış, ancak DYP ve MHP gibi barajı aşamayarak meclis dışında kalmıştır. Seçimde en büyük hayal kırıklığını, bir önceki seçimi birinci bitiren Başbakan Bülent Ecevit liderliğindeki Demokrat Sol Parti (DSP) yaşamış, partinin oy oranı yüzde 21’lerden yüzde 1’lere düşmüştü. Mesut Yılmaz liderliğindeki ülkenin DYP gibi bir diğer köklü merkez sağ partisi Anavatan Partisi (ANAP) de, yüzde 5,13’lük oyla büyük bir başarısızlık yaşamıştı. DSP-MHP-ANAP hükümetinin belki de tek başarılı ismi olan Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in büyük umutlarla kurduğu Yeni Türkiye Partisi (YTP) de, seçimde hiçbir varlık gösterememiş ve yüzde 1,15’lik oy oranıyla hayal kırıklığı yaşamış ve yaşatmıştı. Kürt milliyetçiliği çizgisindeki ve Mehmet Abbasoğlu liderliğindeki Demokratik Halk Partisi (DHP) ise, yüzde 6,22 ile önemli bir çıkış gerçekleştirmiş, ancak yine de TBMM dışında kalmaktan kurtulamamıştı.
***
Yine aylardan kasım yine bir genel seçim öncesi. TBMM’de gurubu bulunan partiler anlaşarak ülkeyi yönetecek bir hükümet kuramadı. Seçmen’de ise 2002 yılı sessizliği hakim. Bazılarına göre seçmen sandık görmekten sıkıldı, bazılarına göre ise seçmen fırtına öncesi sessizliği yaşıyor. Çıkacak tablo hakkında herkesin kendine göre bir öngörüsü var. Bu ülkede köklü değişikliklerin olduğu seçimler hep kış aylarına gelmiş. Ve yine aylardan kasım.
***
Şimdiden siyasilerin 1 kasım akşamı dillerinden düşmeyecek şarkıları belli oldu aslında. Ne Önce Türkiye, ne haydi Bismillah, ne de ses ver Türkiye… dillerde olacak tek şarkı “YİNE AYLARDAN KASIM”
Bir teselli ver, kırılan umuduma
Bir oy ver, olur zamanla
Yine dalmışım, sandıkta yüzüm düşer
Yine dalmışım, elimde afiş, poster, pusulalar
Yine aylardan kasım, sanki sende kaldı bir yarım
Her nefessin her oyum, sanadır canım ahhhh….