Menteşe Haberleri

Yerkesik’te orman yangını tatbikatı

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Yerkesik Mahallesinde Muğla Valiliği koordinesinde Orman Bölge Müdürlüğü ve AFAD İl Müdürlüğü işbirliğinde 3. derece orman yangını tatbikatı yapıldı. Tatbikatta açıklama yapan Muğla Valisi İdris Akbıyık, “Tatbikatta 31 olay canlandırıldı. Yine ilimizdeki tüm afet gruplarıyla bin 144 personel, 236 araç, 72 gönüllü katıldı. Tatbikatta 929 kişi, 110 küçükbaş, 15 büyükbaş hayvan tahliye edildi” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda büyük orman yangınlarıyla mücadele edilen Muğla’da 3. derece orman yangını tatbikatı yapıldı.

Menteşe’nin Yerkesik Mahallesinde yapılan tatbikatta bin 144 personel, 236 araç, 72 gönüllü görev aldı.

Tatbikat senaryosuna göre, hava sıcaklığının artması, nem oranının düşmesi ve rüzgarın etkili olması nedeniyle Yerkesik’te başlayan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edildi.

Tatbikat kapsamında okuldan, evler tahliye ile canlı hayvan tahliyesi gerçekleştirilirken, çıkan yangınlar söndürüldü.

Okullardan tahliye edilen öğrenciler, güvenli bölgeye ulaştırıldı.

31 OLAY CANLANDIRILDI

Tatbikata katılan Muğla Valisi İdris Akbıyık, tatbikatta 31 olay canlandırıldığını, 4 konut 50 dönüm tarım alanı ve 700 hektar orman alanı yangında zarar gördüğünü kaydetti.

Tatbikatta 929 kişi, 110 küçükbaş, 15 büyükbaş hayvan tahliye edildiğini dile getiren Vali Akbıyık, “Bildiğiniz gibi Muğla yüzde 68’i ormanlık olan bir ilimiz. Dolayısıyla geçmişte de birçok orman yangını meydana geldi. Muğla Valiliğimiz koordinesinde Orman Bölge Müdürlüğümüz, AFAD İl Müdürlüğümüz yine Denizli ve Aydın Müdürlükleriyle birlikte bugün 3. Derece bir orman yangını tatbikatı yaptık. Tatbikatta görev alan tüm birimlerimize teşekkür ediyorum. Allah orman yangını, doğal afet vermesin.

700 HEKTAR ORMAN ALANI YANGINDA ZARAR GÖRDÜ

Tatbikatta 31 olay canlandırıldı. Yine ilimizdeki tüm afet gruplarıyla bin 144 personel, 236 araç, 72 gönüllü katıldı. Tatbikatta 929 kişi, 110 küçükbaş, 15 büyükbaş hayvan tahliye edildi. 2 adet çadır kent kuruldu. 700 kişilik barınma hizmeti verildi. 12 öğrenci, 6 vatandaş tedbir amaçlı sağlık kuruluşlarına sevk edildi. 2 bin adet yemek ve ikramda bulunuldu. 4 konut 50 dönüm tarım alanı ve 700 hektar orman alanı yangında zarar gördü. Tahliye edilen 190 öğrenciye psikososyal destek verildi. Yanan 4 konutun enkazı kaldırıldı. 100 konut için eşya zarar tespiti, 15 ahır için tarımsal zarar tespitleri yapıldı.

3. SEVİYE BİR AFET OLARAK CANLANDIRILDI

Olağanüstü durumda il afet müdahale planımız çerçevesinde tarafımızdan yönetilen bir afet koordinasyon birimimiz var. Buranın komutasında bizim burada bulunan tüm kurumların çalışma grupları var. Yaraları sarmak için büyük bir çaba sarf ediliyor. Bugün ki tatbikatta yangında 3. Seviye bir afet olarak canlandırıldı. Türkiye afet müdahale planı bizim Muğla Afet planımız bu çerçevede tüm çalışma grupları, imkanlarıyla görev aldılar” dedi.