YENİ YILA GERİ SAYIM

Yeni yıla girmemize sayılı günler kaldı, yeni yıl heyecanı her yeri sardı. 2024 yılı size önce sağlık sonra da huzur, bereket, şans ve mutluluk getirsin. Bu yıl hedefleriniz arasına sevdiklerinizle vakit geçirmek ve paylaşmayı da almaya ne dersiniz? Yeni yıl sofralarında genellikle en sevilen yemekler yapılır ve bu yemekler sevdiklerimizle paylaşarak tüketilir. Bu sofranın güzelliği de ondandır, çünkü paylaşılan her şey hem bedenimize hem ruhumuza iyi gelir.

“Peki ya bu sofrada nelere dikkat edelim, neleri tüketelim?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Elbette yılbaşı gecesi için sizlere, “Onu yemeyin, bunu yemeyin” demeyeceğim. Ama yeni yıl sofranızı hafifletmek için bazı önerilerim olacak.

Akşam yemeğinin dengeli bir öğün olması için sofranızda 4 temel besin grubu (et-süt-tahıl- sebze\meyve) bulunmasına dikkat edin.

- Yılbaşı gecesinde yemek süresi normalden daha uzun süreceğinden yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin. En geç 20.30 da sofraya oturmaya özen gösterin.

- Yılbaşı sofranızda mevsim sebzelerinden hazırlanmış bol yeşillikli bir salata bulunmalı. Hatta haşlanmış kuru baklagil veya peynir eklenmiş salata iyi bir şeçenek olacaktır.

- Etler kızartmak yerine yağ ilave edilmeden ızgara- fırın- haşlama veya yağsız tavada pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir. Ayrıca kırmızı et yerine doymuş yağ oranı az olan hindi- kaz- ördek- tavuk- balık tercih edilebilir.

- Sofrada pilav veya makarnaya mümkün olduğunca yer verilmemelidir eğer tercih edilecekse de bu seçim bulgur pilavı yönünde olmalıdır.

- Et yemeklerinin yanında zeytinyağlı sebze yemekleri veya buharda pişirilmiş sebzeler tercih edilebilir.

- Kızartılarak hazırlanmış mezeler yerine yoğurt veya peynir ile hazırlanmış az yağlı meze seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.

- Yüksek yağ içerikli paketli gıdalar (cips, çikolata vb.) yerine ölçülü olmak koşuluyla kuruyemişler ve kuru meyveler tüketiniz. Unutulmamalı ki masada farkına varmadan tüketilen atıştırmalıklar öğünün enerji içeriğini çok yükseltir.

- Tatlı ana yemekten 1 saat sonra tüketilmelidir. Hamurlu tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlı tercihlerinde bulunabilirsiniz.

- Alkole yer vermek için yemek yememezlik yapmayın. Alkol kan şekeri düzeyinizi düşürerek beyine açlık sinyalleri gönderir. Tok karnına tüketilen alkol kana daha geç karışacağından alkol tüketimi aç karnına olmamalıdır.

Yeni yılın ilk günü nelere dikkat etmeliyiz?

1 Ocak’ ta kahvaltıyı brunch şeklinde yapabilirsiniz. Güne ara öğünle devam edip, akşam yemeğinde de çorba, zeytinyağlı sebze, haşlanmış veya ızgara tavuk, salata gibi hafif tercihler yapın. Bütün gece yiyecekleri sindirmekle uğraşan midenizi ve bedeninizi mutlaka dinlendirin. Bedeninizi dinlendirmek, gece alınan fazla kalorinin bir kısmını harcamak için açık havada 30-40 dk yürüyüş yapabilirsiniz. Midenizi rahatlatmak içinde rezene ve anason, bedeninizi dinlendirmek içinde melisa, papatya gibi bitki çayları tercih edilebilir. Vücudu toksiklerden arındırmak için gün içerisinde su tüketiminizi artırın.

Unutmayın; az yemek sizi taşır, çok yemeği ise siz taşırsınız! Yeni yılda sizi taşıyan yemeklerle birlikte gelen sağlık, mutluluk en tatlı anılarla renklenmiş ziyafet sofralarınız olsun