Muğla’da tütün üretiminin bitme noktasına gelmesinin ardından alternatif ürün arayışları her yıl çeşit sayısı artarak devam ediyor. Zeytin, bağcılık, patates gibi ürünlere soğan ve yer fıstığı eklendi. 

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin toprak, iklim ve sulama şartlarına uygun olarak Muğla genelinde yaptıkları çalışmalar sonrası Menteşe Yenice Mahallesinde iki yıldır demonstrasyon (deneme) çalışmaları devam eden yer fıstığı ekiminde yüksek verim alınıyor. Çiftçinin ürün çeşidini arttırması ve 12 ay tarım yapılabilmesinin önünü açmak için saha çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, bakanlığın desteklemeleri ile çiftçilerin modern tarım uygulamalarını benimsediklerini açıkladı. Ekici, “Son yıllarda alternatif ürün çalışmalarına büyük önem verdik. Muğla gibi iklimi ılıman, yağış alan bir ilde 12 ay ürün alınabileceğini çiftçilerimize anlatıyoruz. Saha çalışmalarımız Ziraat Mühendisleri kanalıyla 12 ay devam ediyor. Patates üretiminde çok önemli mesafeler aldık. Artık Muğla çiftçisi patatesi keşfetti. Birçok çiftçimiz ürün bolluğu nedeniyle depoların dolduğunu söylüyor” dedi.

ÇİFTÇİNİN YENİ GÖZDESİ YER FISTIĞI

BAŞKAN ARAS: "BU FİDANLAR HALKIN PARASIYLA ALINIYOR" BAŞKAN ARAS: "BU FİDANLAR HALKIN PARASIYLA ALINIYOR"

Alternatif ürünler arasında deneme üretimi devam eden yer fıstığı ekimi yapılan tarlayı ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ekici, üretici Süleyman-Salan Alabaz çiftinin tarlasında incelemelerde bulundu. Menteşe Belediye Başkan Vekili Murat Gökalp’in de hazır bulunduğu incelemede çiftçi Süleyman Alabaz 3 dönüm araziye yer fıstığı ektiğini söylerken, önümüzdeki günlerde hasat işlemlerine başlayacağını ve yaklaşık 1 ton kabuklu yer fıstığı ürünü almayı hedeflediğini söyledi.

İKİ SOĞAN 1 KİLO

Yenice Mahallesinde Süleyman-Sultan Alabaz çiftinin bir başka ürünü ise soğan. Valancia cinsi soğan eken çiftçiler, elde ettikleri üründen yüksek rekolte alınması ile memnun. Toprağa ekiliş yöntel-mi ile istedikleri büyüklükte soğan ürettiklerini belirten Allabaz çifti, seyrek ve sık ekilmesi durumunda verimin ve soğanların büyüklüğünün arttığını belirttiler. İki soğan’ın yaklaşık bir kilo geldiği Valencia cinsi soğanlardan dekarda 5 ila 10 ton arasında verim alındığı açıklandı.

Editör: Gazete Muğla