Bodrum’un Çökertme Koyunda balıkçı ağına takılan Yavru deniz kaplumbağası, doğal yaşama duyarlı bir denizci tarafından kurtarılarak, ekiplere teslim edildi.
Türkiye Deniz Canlıları ve Deniz Yaşam Alanı Danışmanı, Magma Dergisi Fotoğrafçısı, film yapımcısı ve bilim insanı Mert Gökalp, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Burak Kaya, adlı denizci arkadaşının, Bodrum'un Dünyaca ünlü Çökertme Koyunda, boğulmak üzere olan bir yeşil kaplumbağayı kurtardığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:
"Eğer Burak yetişmeseydi büyük ihtimalle nefessiz kalıp boğulacaktı bu güzellik. Bebek bu ya. Yetkililer teslim aldı. Akciğerleri suyla dolmuş şimdi röntgen çekilecek olta yutmuş mu diye"
Boğulmak üzere olan yeşil deniz kaplumbağasını kurtaran Burak Kaya, adlı denizci ise paylaştığı video da şu ifadelere yer verdi:
"Çökertme koyunda snorkelle , su altında gezerken balıkçı ağına takılan yavru deniz kaplumbağasını bularak balıkçı ağından çıkardık ve ilk yardımda bulunduk. Yaptığımız ilk müdahale sonrasında nefes almaya başladı. Şimdilik durumda ekipler kendisini almaya geliyorlar"

200'DEN FAZLA DEVE, BODRUM'DA GÜREŞ ARENASINDA 200'DEN FAZLA DEVE, BODRUM'DA GÜREŞ ARENASINDA

whatsapp-image-2024-09-15-at-10-55-42-1.jpeg

BALIKÇILAR, IŞIKLI AĞLAR KULLANMALI

Her yıl Akdeniz’de yaklaşık 132 bin caretta carettanın ağlara takıldığını ve yaklaşık 40 bininin yaşamını yitirdiğini ifade eden Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, balıkçıların ışıklı ağlar kullanmasını sağlayarak deniz kaplumbağalarını koruduklarını ifade etti.
Kaska, kaplumbağaların çok iyi korunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
“Ancak biz ne kadar yuvaları yavruları korusak da kaplumbağaların korunması için denizde de koruma çalışmaları gerekli. Çünkü Akdeniz’in tamamında balıkçı ağları bir yılda 132 bin civarında kaplumbağa takılıyor. Bu ağlara takılan kaplumbağaların 30 bin, 40 bini de maalesef ölebiliyor. Dolayısıyla ölümlerin yerine yeni yavruları göndermek önemli ama o ölümlerin azaltılması yönünde de çalışmalar yapıyor. Balıkçıların ağlarına ışık takarak kaplumbağaların bu ağları görmesini sağlıyoruz ve kaplumbağa takılmaktan vazgeçerek ya da ışığı gördüğü için ağdan uzaklaşıyor. Bu çalışmalarla kaplumbağa ölümlerini azaltmaya çalışıyoruz. Oltaların uçlarını J şeklinde biraz daha ucunu kıvrık hale getirirsek kaplumbağanın boğazına saplanmadan çıkarılabiliyor. Bu oltaların kullanılması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Özellikle trol ağlarında kaplumbağaların trolün içerisine geçmesini önleyecek bir ızgara takıyoruz. Bu ızgara sayesinde kaplumbağa dışarı çıkabiliyor ve kurtulabiliyor. İşte bu da kaplumbağa dışlama cihazı diyoruz. Bunun gibi ağlara takılmanın azaltılıp kaplumbağaların daha iyi korunması için çalışmalarımızı yürütüyoruz"

MUĞLA’DA HAYALET AĞLAR TEMİZLENİYOR

Türkiye’nin Dalış Timi olan, Tek Tarım ve Orman Müdürlüğü olan Muğla’da, ekipler son 4 yılda denizlerden hayalet ağ, tonoz ve atıkları temizliyorlar. Ekipler, her yıl 150 ayrı noktada, 100’den fazla tekne ve 300’e yakın gönüllü dalgıçla deniz dibi temizliği yapıyorlar. 2023 yılında Muğla genelinde 44 bin metrekare hayalet ağ, 72 ton tonoz, çapa, halat ve çöp denizlerden çıkartılmıştı.

Editör: Gazete Muğla