YATIRIMCILARIN DİKKATİNE! ALTINDA REKOR ÜSTÜNE REKOR!

YATIRIMCILARIN DİKKATİNE!  ALTINDA REKOR ÜSTÜNE REKOR!
Altında son dakika açıklaması geldi! Altın fiyatları her geçen gün rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Ons altın 2 bin dolara yaklaşırken, gram altın 1790 lirayı aştı. Öte yandan altın fiyatlarıyla ilgili uzmanlardan yeni rekor uyarısı geldi.

Orta Doğu’da yaşanan savaşın etkisiyle birlikte yatırımcı tercihi değişti. Güvenli liman olarak görülen altına talep artarken bu durum ons ve gram altın fiyatının yeni zirve seviyeleri test etmesine yol açtı. Peki fiyatlarda ani yükseliş devam eder mi?

Orta Doğu’da yaşanan savaşın etkisiyle birlikte yatırımcı tercihi değişti. Güvenli liman olarak görülen altına talep artarken bu durum ons ve gram altın fiyatının yeni zirve seviyeleri test etmesine yol açtı. Peki fiyatlarda ani yükseliş devam eder mi?

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş merak edilenleri anlattı: "İsrail-Filistin gerginliğinin yarattığı jeopolitik risk ve aynı nedenler ile ABD’de artan borçluluk sonucunda ABD tahvil getirilerinde 2008 krizi seviyelerinin de aşılmış olması ons altında 2000 $, gram altın ise 1800 TL seviyesine bizi ulaştırdı.

Jeopolitik risklerin, bölgedeki tansiyonu daha da çıkarması halinde altın ve tahvil getirilerinde yükselişler devam edebilir ve tekniksel bazda 2000$ seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde değerli emtiada yeni rekorlar görebiliriz.

thumbs-b-c-69a84dc88004e7f93b1d630cfd7ab385.jpg

BORSA YATIRIMCISI NE YAPMALI?

Borsa İstanbul küresel risk iştahından etkilenmeyi tercih ettiği bu dönemde, endekste kredili pozisyonların yoğunlukta oluşu, yabancı yatırımcıların ilgisinin sınırlı oluşu, yeni yatırımcı sayısının oldukça fazla olması gibi sebeplerden ötürü likiditenin kaybolduğunu düşünüyoruz.

thumbs-b-c-699982783e3d6b7df6b64273763baf17.jpg

PİYASADA SON 3 GÜNDE SERT HAREKET

İsrail’in geçtiğimiz günlerde Gazze’de bir hastaneyi bombalaması savaşın seyrini değiştirdi. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’in İsrail’i ziyareti kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı basın toplantısında İsrail’e destek verdiğini açıklaması da piyasaları hareketlendirdi.

Endekste bu dönemler neden alındığı ve satıldığının tam olarak bilinmediği dönemler olduğunu düşünmekteyiz.

Bu düşüşlerin bir fırsat olduğunu belirtmekle beraber, tepki hareketlerinin net alımlara geçmediği durumlarda piyasaya girişin erken olabileceğini de düşünmekteyiz.

Bu ortamda borsa yatırımcısı uygun seviyelerde fiyatların tutunabildiğine ikna olup ardından alımlara tekrar geçmesinin faydalı olabileceği kanısındayız.

thumbs-b-c-b451b70688a6efbcc39b67a739a7f912.jpg

ŞU AN EN MANTIKLI YATIRIM ARACI HANGİSİ?

Fiyatların düştüğü ve hala ucuz olarak lanse edilen Borsa İstanbul’un cazip olduğu görüşündeyiz. Borsaya yeni giren yatırımcılarında yatırım fonlarına göz atmalarının da faydalı olabileceğini hatırlatmak isteriz.

Bu yatırım ürünleri dışında cazip faiz oranlarıyla özel sektör tahvilleri, eurobondlar da yatırım tercihleri arasında olabileceği kanısındayız."

Ata Yatırım GM Mehmet Gönen ise şu ifadeleri kullandı: "Dünyada faizlerin arttığı konjonktürde Altın’ın böyle performans göstermesini savaşın yayılma riskine bağlamak durumundayız. Dış etkenlerle olan hareketler aynı sertlikte tersine de dönebilir.

thumbs-b-c-c270f2074e57977cfe2d2371fe4e0609.jpg

BORSA İSTANBUL HAKKINDA

Genel düşüşleri daha iyi bir portföy oluşturmak için fırsat olarak değerlendirmek lazım. Yatırımcılara çok da emin olmadıkları hisselerden güvendikleri Aracı Kurumların önerdiği hisselere geçmeyi tavsiye ediyoruz.Ekonomik politikalarda normalleşme sonrası TL sabit getirili enstrümanlar da artık cazip. Büyük, sağlam şirketlerimizin senelik %50 getirili tahvilleri var. Portföylerde Özel Sektör Tahvillerine (ÖST) de yer ayrılabileceğini değerlendiriyoruz.

Altın fiyatlarındaki artışı risk iştahındaki bozulmaya bağlayan Memiş, “Altın zaten çok baskılanmıştı, yükseliş için bahane bekliyordu. Bölgeden gelecek haberler altını etkilemeye devam edecek.

Ons altında 1.945-1.970 dolar arası bir yükseliş olabilir ya da aşağıda 1.840 dolara gerileyebilir. Özetle haber akışı altının yönünü belirleyecek” dedi.

thumbs-b-c-c7121393b53a5cbe0a7c8cc9f0ba705b.jpg

“Bu seviyelerden ons üzerinden altına giriş yapanlar oldukça isabetli bir karar verir' uyarılarım vardı” diyen İslam Memiş, “Yani 110 dolarlık bir değer artışı gördük. Sadece 5 gün içerisinde.

Tabii ki jeopolitik risk fiyatlaması tamamen başlarsa piyasalarda 2.000 dolar seviyesinin üzerinde atak gerçekleştirmesi lazım.

Yani 2.050, 2.070 dolar seviyesine kadar bu yükselişleri devam ettirmesi lazım. Bu rakam şu anda kısmen fiyatlandığını bize göstermiş oluyor” ifadelerini kullandı.

İslam Memiş savaşın şiddetini arttırması halinde fiyatların daha da yukarıya gelebileceğini vurgulayarak, “Farklı ülkeler sürece dahil olduktan sonra küresel piyasalarda gerçek savaş fiyatlaması o zaman başlayacak, çarşı pazar iyice karışmış olacak.

thumbs-b-c-e4612d627ba172ae6e8e8a22117261bb.jpg

O yüzden şimdi kenarda beklemeye devam ediyorlar, risk almamak için. Tabii ki ufak ufak girişler yapıyorlar.

Ancak yeterli girişler değil. Farklı ülkeler bu sürece dahil olursa 2.000 dolar seviyesinin üzerinde ataklar kaçınılmaz olacaktır.

Altın bulun duran yatırımcı beklemeli ve süreci yakından takip etmeli” ifadelerini kullandı.

Gram altın fiyatları için de 1.750-1.800 TL aralığını takip edeceğini dile getiren uzman isim, “Şu an ibre yukarı. Malum biliyorsunuz. Bu yıl sonu ile alakalı gram altın TL fiyatındaki beklentim 1.800-1.880 TL aralığıydı. Eğer bu gerginlikler artarak devam ederse -ki devam edecek gibi görünüyor- 1.880 beklentimizden daha önce gerçekleşebilir. Elimizdeki altınları tekrar tutmaya devam ediyoruz” dedi.

thumbs-b-c-e8332e7fffa1898bdf8d3b83964a185c.jpg

2024 BEKLENTİSİ NE?

Bu gelişmeler olmasaydı da ons altında yıl sonunda 2 bin dolarları beklediklerini belirten Memiş, şunları söyledi:“Farklı ülkelerin bu çatışmalara dahil olması durumunda ons altın 2 bin 10 dolara çıkabilir. Onsta 2024 beklentim 2 bin 350 dolar.

Yeni yılla birlikte jeopolitik riskler, enerji krizleri vs. gibi gerginliklerle birlikte yıla 2 bin dolar üzerine başlar ve 2024’te merkez bankalarının faiz artırma süreci de yavaşlayınca bu da altını pozitif etkileyecektir.

ŞU ANDA ALAN ÇOK, SATAN YOK!

Gram altının da iki ayaklı destek aldığını anlatan Memiş, şunları söyledi: “Gramda yıl sonu beklentim 1.888 lira. Orta ve uzun vadede yukarı yönlü bekliyorum, gram dolardan da destek alıyor. Yılı bitirmeden gramda 2 bin lirayı görürsek de bu sürpriz olmaz.

2024’te ise gramın 2 bin 500 lira olacağını öngörüyorum. Kapalıçarşı’da vatandaşlar altın gerileyince beklemeye koyulmuştu, şimdiyse alım yönünde rağbet oluyor.Savaş ortamını gören vatandaşlarımız varlıklarını korumaya almak istiyor. Yani şu anda altın bozduran yok, altın yatırımcısı olan vatandaşımız gündemi sıkı takip ediyor.”

thumbs-b-c-5e77132f5aebff20d083f9f1c85d907c.jpg

ATEŞKES OLSA BİLE İBRE YUKARI YÖNLÜ!

Savaş ilanıyla birlikte altının yükseldiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de kara harekatının başlaması durumunda ons altının 1.950 ve 1.985 dolarları görebileceğini söyledi. Yıldırımtürk, şöyle konuştu:

“Bölgeden gelecek bir ateşkes haberi altın fiyatlarını bir miktar aşağı çekebilir ama çatışmanın yayılma ihtimali altını yine yukarı yönlü etkileyecektir. Yurtiçinde de dolar/TL etkisiyle gram 1.800 liraya kadar yükseldi.

Altın yatırımcısı vatandaşlar geçtiğimiz hafta yaşanan gerilemelerde de altın almaya devam etti. Hatta Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) dönen paralar da altında değerlendiriliyordu. Yani vatandaşımız yatırım amaçlı altın almaya devam ediyor.”

HABER MERKEZİ

Bu haber toplam 389 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.