Muğla'nın Yatağan ilçesinde faaliyet gösteren Yatağan Termik Santrali ve Kömür İşletmelerinde çalışan işçiler, alıcı firmaların devraldığı yönündeki duyumlar üzerine eylem başlattı. Özelleştirme karşıtı enerji ve maden işçileri, santral ve kömür ocağı önünde toplanarak, iş yerini terk etmeme kararı aldı. İşletmelerin giriş ve çıkışlarını iş makineleriyle kapattı.
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) ile Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) üyeleri, termik santral ve kömür işletmelerindeki özelleştirmeden sonra firmanın işyerlerini devraldığı yönündeki iddialar üzerine gece yarısı santral ve kömür ocağı önünde toplandı. İşçiler hiç kimsenin içere girmesine izin vermedi. Kapı önüne iş makinesiyle barikat kurarak, lastik yaktı. Santral içinde ateşe verilen eşyaları söndürmek için bölgeye gelen itfaiye ekiplerinin içeri girişine bir süre izin verilmedi. Jandarma ekiplerinin santraller çevresinde geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Gece boyunca süren bekleyiş sabah saatlerinde de devam etti. Yatağan Termik Santrali İdari İşler Müdürü Enver Çetin, işçiler tarafından içeri alınmadı. Bunu gören diğer memur ve yöneticiler de içeri girmeyerek nizamiye kapısından döndü. Saat 08.00'de ise Yatağan Kömür İşletmesi'nin de bekleyen işçiler arasından yaklaşık 500 kişi Yatağan Termik Santrali'ne yürüyüş düzenledi. Yatağan Termik Santrali'ne 'Ölmek var dönmek yok', 'KİT'ler vatandır vatan satılmaz', 'Direne derine kazanacağız' ve 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' sloganları eşliğinde yürüyüşe geçen işçiler, Muğla- Milas Karayolu'nu yaklaşık 30 dakika her iki yönlü ulaşıma kapadı. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından yolu açan işçiler, Yatağan Termik Santrali nizamiyesinde bekleyen enerji işçileri arkadaşlarının yanına geldi.
İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Yatağan Termik Santrali önüne geldi. Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-İş Sendikası Şube Başkanı Süleyman Girgin ile görüşen Albay Çelik, işçilerden soğukkanlı olmalarını ve yasalara uygun şekilde davranmalarını istedi.
Tes-iş Sendikası Şube Başkanı Fatih Erçelik, alıcı firmanın, bugün santrali ve kömür ocaklarını devralabilmesi için gereken parayı yatırarak salı günü işyerini teslim alacağına dair duyum aldıklarını belirterek, "Duyumu alır almaz herkese mesaj çektik. Bundan sonra burada yatıyoruz ve burada kalıyoruz. Bizi çiğnemeden bu kapıdan giremeyecekler. Dediler ki elektrik üretimini devre dışı edin. Ürettiğimiz elektriği nereye gönderirlerse göndersinler, biz üretiyoruz ve biz kazanıyoruz. Bu kapıdan da çıkmıyoruz." dedi.
Editör: Gazete Muğla