Güllük Yat Limanı için nihai karar verildi Güllük Yat Limanı için nihai karar verildi

BERİTAN YÜCEL

Mevcut barajlarının yeterli doluluk oranına ulaşmadığı ve yaz nüfusunun bir milyonu geçtiği Bodrum Yarımadası için DSİ tarafından Milas, Bodrum ve Yatağan İlçesi sınırları içerisinde, içme suyu temini amacıyla yapılması planlanan Bodrum Barajı projesine 3 Ocak 2022’de ‘ÇED olumlu’ kararı verilmişti.

ÇED Olumlu kararının ardından Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Muğla İl Koordinasyon Kurulu ve Çamlıca Köylüleri, ‘ÇED Olumlu’ kararına karşı 2022 Şubat ayında dava açtı.

Muğla 1. İdare Mahkemesi, projeye verilen ÇED Olumlu kararını iptal etti.

“MUĞLA'YI EKOLOJİK YIKIM PROJELERİNE TESLİM ETMEYİN”

Temiz Hava Hakkı Platformu’nca karara ilişkin sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, “Çamlıca köylüleri ile birlikte İkizköylülerin de davacı olduğu Bodrum Barajı'nın ÇED olumlu kararı iptal edildi.

Bodrum Barajı projesi sadece Çamlıca köyünü değil, Kayaderesi'nin diğer derelerle birleşerek suları ile beslediği 11 köyden oluşan büyük bir alt havzayı etkileme riskine sahip. Suyun özgür akması İkizköy dahil tüm bu köylerde yaşamın devamlılığı için çok önemli.

Kararda, yaratacağı ekolojik yıkımın yanı sıra iklim değişikliğinin su potansiyeline etkileri değerlendirilmeden baraj yapılmasının uygun olmadığı da belirtildi. Danıştay da onarsa, baraj yapımı başlamadan durdurulmuş olacak.

Muğla'yı ekolojik yıkım projelerine teslim etmeyin” ifadelerini kullandı.

Editör: Beritan Yücel