75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Organ Doku Bağış Sorumlusu Dağıstan Daniş, üniversite öğrencilerine organ bağışı konusunda seminer verdi. Seminer sonunda okul idarecileri, akademik personel ve öğrenciler, organ bağışında bulundu.

75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Organ Doku Bağış Sorumlusu Dağıstan Daniş, kurum olarak sık sık organ bağışı seminerleri vererek toplumda bilinç oluşmasına büyük katkı sağlıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu öğrencileriyle bir araya gelen Daniş, gerçek hasta ve organ bağışı hikayelerini paylaşarak sunum gerçekleştirdi.

Okulun toplantı salonunda düzenlenen seminere; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Demir, Yüksekokul Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Ünal Dereli ve Ahmet Trabzon, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının ölen kimselerden alınacak organ ve dokuların, tedavilerinin ancak bu yoldan yapılabilecek hastalara nakli konusunda olumlu fetva verdiğini hatırlatan Daniş, ‘beyin ölümü’ kavramının yanlış anlaşıldığına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Canlı donörden doku örneği alma veya organ nakli yapma konusunda ülke olarak bir sıkıntımız yok, hatta Avrupa’da bu oran yüzde 25’lerde iken bizim ülkemizde yüzde 75’lerde ancak bizim üzerinde çok daha fazla önem vererek durduğumuz husus, artık beyin ölümü gerçekleşmiş dediğimiz donörlerden organı alarak bekleyen hastalara ulaştırmak.

Beyin ölümünü gerçekleşmesi olayında da hastaya bir takım testler, ‘MR’lar, röntgenler çekilir ve uzmanlardan oluşan bir heyetin muayenesinden sonra ancak böyle bir tanı konulabilir. Böyle bir durumdaki hasta en az 48 saat, bazen 72 saat yaşam makinelerine bağlı olarak tutulur, kontroller devam eder ve beyin ölümünün gerçekleştiğinden emin olduktan sonra vefat eden kişi sağlığında bağışçı olmak istediğini beyan etmiş dahi olsa yakınlarına organ bağışı için teklifte bulunulur. Olumlu cevap gelirse, nakil işlemleri başlar. Vefat eden kişiden alınan sağlam organlar, aciliyet durumlarına göre sırada bekleyen hastalara nakledilir.”

CANDAN VEREN İZMİR ŞAMPİYON OLDU

Milas Boğaziçi Mahallesinin Su sorunu Tarih Oluyor Milas Boğaziçi Mahallesinin Su sorunu Tarih Oluyor

Organ bağışı konusunda büyük bir duyarlılık örneği sergileyen İzmir halkının, 25 bin hastanın organ beklediği Türkiye’de 45 bin 364 bağışçıyla şampiyon olduğunu açıklayan Daniş, güncel verilere göre hasta ve bağışçı sayılarını açıkladı.

Daniş, “45 bin 364 bağışçıyla İzmir’in birinci, 37 bin 339 bağışçıyla İstanbul’un ikinci, 19 bin 824 bağışçıyla Manisa üçüncü, Kocaeli dördüncü, Muğla ise beşinci sırada yerini aldı. İllerdeki bağış alan merkezler arasında ise 14 bin 463 bağışla İzmir İl Sağlık Müdürlüğü birinci oldu. 8 bin 944 kişi ile Derince İlçe Sağlık Müdürlüğü ikinci olurken, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü de 5 bin 949 bağışla üçüncü oldu. 2016 verilerine baktığımızda ise 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Organ Doku Bağış Birimimiz, ocak ayında 269 bağış toplayarak Türkiye’de en fazla bağış toplayan birim oldu.” diye konuştu.

Seminerin ardından okul idarecileri, akademik personel ve üniversite öğrencileri, organ bağışında bulundu.

Editör: Gazete Muğla