***Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) bünyesinde 2015 yılında ihalesi yapılan Turizm ve Sağlık Fakültesi inşaatları için alınması planlanan jeneratör, yüklenici firma ile Yatırımlar Şube Müdürlüğü’nü karşı karşıya getirdi.

***Söz konusu jeneratörün temin ve montajını yapacak olan yüklenici alt firmanın Çin menşeli jeneratörde direttiği, Yatırımlar Şube Müdürünün ise, teklif edilen jeneratörün daha fazla yakıtla daha az güç ürettiği gerekçesiyle kamu zararı oluşacağı uyarısında bulunmasına rağmen, uyarısının dikkate alınmaması sonucu her iki fakülte işinde yürüttüğü kontrol amirliği görevinden ayrılmak istediğini yönetime rapor olarak sunduğu belgelerle ortaya çıktı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde 2015 yılında ihalesi yapılan Turizm ve Sağlık fakülteleri inşaatlarının elektrik imalatları yapımı işinde sözleşme imzalanan yüklenici firma ile üniversitenin yatırım birimi arasında jeneratör krizi yaşandığı öğrenildi.

Sözleşme gereği bahse konu olan jeneratörün alt yüklenici tarafından temin ve montajının yapılacağı konuya ilişkin, yüklenicilerin teklif ettiği jeneratörlerin istenilen şartları sağlamadığı ve üniversite bünyesinde bugüne kadar kullanılan jeneratörlerden düşük kalitede olduğundan dolayı teklif edilen jeneratörlerin kullanılmasının uygun olmayacağına yönelik 27 Mart 2017 tarihli raporun, Yapı İşleri Daire Başkanlığı’na sunulduğu tespit edildi.

MUĞLA'DA 13 AY ÖNCEKİ İŞLENEN CİNAYETTE YENİ GELİŞME MUĞLA'DA 13 AY ÖNCEKİ İŞLENEN CİNAYETTE YENİ GELİŞME

Edinilen bilgi ve belgelere göre, söz konusu olumsuz rapora rağmen, Yapı işleri Daire Başkanlığı’nca yüklenici firmalarca teklif edilen jeneratörler arasından Çin menşeli ALLIS marka motorlu jeneratörün temininde sakınca görülmediğine yönelik 9 Mayıs 2017 tarihinde Yatırımlar Şube Müdürlüğü’ne geri cevap yazısı gönderildiği ortaya çıktı.

Daire Başkanlığınca onay verilen söz konusu Çin menşeli jeneratörün fiyatının, üniversite bünyesinde kullanılan diğer jeneratörlere göre yüzde 40 daha ucuz olduğu için yüklenici firmalarca da tercih edildiği öğrenildi.

Yatırımlar Şube Müdürlüğü’nün konuya ilişkin edindiğimiz raporunda, yüklenici firmaların ihalenin yapıldığı yıl olan 2015 yılı Çevre ve Şehircilik birim fiyatının 96 bin 380 TL olduğu, yüklenici firmaların ihaleye katılarak, bu fiyat üzerinden teklif verdikleri, yüklenici firmaların verdiği teklife göre, bu imalat için ödenecek tutarın ise, 85 bin TL olduğu, aynı imalatın 2017 yılı birim fiyatının ise, 118 bin 400 TL olduğu belirtildi.

KAMU ZARARI VURGUSU

Söz konusu raporun devamında şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan piyasa araştırmasında Çin menşeli ALLIS marka motorlu jeneratörün fiyatı 60 bin TL iken, Morfoloji binasında kullanılan ve kabul edeceğimiz Güney Kore menşeli DOOSAN marka motorlu jeneratörün fiyatı 80 bin TL civarındadır. Avrupa menşeli jeneratörler ise, 100 bin TL’dir. Hal böyleyken, İdaremiz tarafından ödenecek olan tutarın (85 bin TL) karşılığında kaliteli ve yüksek verimli bir jeneratörün kullanılması gerekliliği ortadadır. Aksi takdirde kalitesi ve verimi düşük olan jeneratöre fazla ödeme yapmış olacak ve kamu zararı oluşacaktır. Ayrıca, jeneratörün kullanımında işletme sıkıntısı da yaşanabilecektir.”

DAİRE BAŞKANLIĞI DA, “ÇİN MENŞELİ” DİYE DİRETİNCE GÖREVİNDEN AYRILMAK İSTEDİ

Yatırımlar Şube Müdürlüğü’nce, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’na sunulan söz konusu rapora rağmen, bahse konu olan işlerin yüklenicilerin taahhüdünde olup, alt yüklenici bünyesindeki Çin menşeli jeneratörün imalatının yapılması için Yatırımlar Şube Müdürlüğü’ne gönderilen geri yazı sonucu, Yatırımlar Şube Müdürü İ.H.Ö’nün Çin menşeli jeneratörün kullanılması nedeniyle oluşacak kamu zararına engel olamayacağını düşündüğü gerekçesiyle her iki fakülte işinde yürüttüğü kontrol amirliği görevinden ayrılmak istediğini yönetime sunduğu belgelerle ortaya çıktı.

Editör: Gazete Muğla