SİNEM KARAKAYA- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı açılış töreni Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’nda çelenk sunumunun ardından Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti.
Törene Muğla Valisi Esengül Civelek, Baro Başkanı Cumhur Uzun, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suat Dilberoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, Milli Eğitim İl Müdürü Pervin Töre, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, akademisyenler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi ABD çok sesli koro dinletisi sunuldu.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek yaptığı konuşmada; “ Bugün 737 programda aramıza bu yıl katılan 9 Bin 806 öğrencimiz ile kontenjanlarımızda %99,02’lik doluluk oranına ulaştık. 43 Bin 730 kayıtlı öğrenciyi, 1511 akademik, 826 idari personeli bünyesinde barındıran üniversitemiz, 21 fakülte, 4 enstitü, 3 yüksekokul, 16 meslek yüksekokulu ile eğitim öğretim devam etmektedir. Bu sene ilk kez öğrenci alarak eğitime başlayan Diş Hekimliği Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi ve yeni öğrenci alan bölüm, program ve ana bilim dalları ile gücümüze güç katarak hep birlikte geleceğe doğru ilerlemekteyiz. Bilimsel çalışmalara, öğrencilerimize, akademik personelimize verilen desteklerle her daim gücünüzü arkamızda hissettiğimiz TÜBİTAK kurumuna teşekkür ederim. Sevgili gençler, bu güzel duygularla hepinizi kutluyor, aramıza yeni katılan öğrencilerimiz için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne hoşgeldiniz diyorum.” dedi.
Üniversitenin 2019-2020 akademik yılının başarılı geçmesini temenni eden Muğla Valisi Esengül Civelek; “Üniversitemiz Muğla’mız için bir değerdir. Kaliteli eğitimi, alanlarında güçlü, saygın akademisyen kadrosu, genç ve dinamik yapısı, modern yerleşmesi, sunduğu sosyal, kültürel, sportif imkânlarıyla tercih edilen üniversitemiz ilimizin sosyo kültürel ekonomik gelişiminde de itici bir güçtür. Bilginin, üretimin merkezi olan, en üst düzeyde eğitim sunan üniversitemizin nitelikli insan gücü yetiştirebilmesi, yüksek refahta toplum yaratılması, toplumun aydınlatılması ve kalkınmanın teşvik edilmesi hususlarında büyük sorumluluğu bulunmaktadır. Ülke olarak stratejik olarak genç bir nüfusa sahibiz. İçinde bulunduğumuz bilgi ve teknoloji çağında geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin bu çağda yaşanan hızlı değişmeler ve değişimlere uygun bir şekilde bilgi, beceri ve yetenekler katılarak geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaları gerekmektedir. Günümüzde bilgi toplumunun, temelini oluşturan eğitimin bilgeliğini ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirlenebilme gerçeğidir. Dolayısıyla evrensel değerlerini üreten, paylaşan, yaygınlaştıran üniversite yayınlarının yetiştirdikleri iyi eğitilmiş, nitelikli insan gücü ülkemizin gelişmesi, kalkınması gerek bölgesel, gerekse küresel öncelikli rekabet gücü elde edilmesi için büyük önem arz etmektedir.” Dedi.
Üniversite’nin önemli gelişmeler gösterdiğini ve başarılı gelişmelere imza attığını belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “ Üniversiteler arasında Muğla Üniversitesi’nin önemli bir seviyede olduğunu görüyoruz ama bize göre daha üst seviyede çıkması için her türlü potansiyele sahibiz. Bununla ilgili geçmişte yapılan hizmetlerle, rektörümüzün yeni koyduğu hedeflerle bu sıralamada çok daha üst kısma çıkacağımızı ve Türkiye’nin bireysel platformda önemli katkılarda bulunacağımıza inanıyorum. Gençlerimizi, çocuklarımızı geleceğimiz için motive etmeliyiz. Eğer biz çocuklarımızın sorgulamasını, bilgiye ulaşıp, bilgi edinmesini, hayal edilmesini ve bu bilgiyle hayal ettikleri hedeflere ulaşmak için onlara “yürü” demesini bilmeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk her konuda olduğu gibi eğitimde de gençlerle ilgili çok şeyler söylemiştir. Avrupa’ya gönderdiği öğrencilere, size kıvılcım olarak gönderiyorum, volkan olarak ülkenize döneceksiniz demiştir. O zamanalar da o şatlarda çok değerli gelişmeler yaşanmıştır. Şu anda çok daha fazla imkânlara sahibiz. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür çocuklar yetiştirirsek geleceğe çok daha umutla bakabilir ve dünya sıralamasına üst sırada bir Türkiye’yi görebiliriz. Daima umudumuzu taşıyacağız, bilgiye ulaşacağız.” Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil türlerinde dereceyle yerleşen öğrencilere protokol tarafından belgeleri verildi. Daha sonra TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal tarafından ‘Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler’ başlıklı açılış dersini vermesiyle tören son buldu.