APİMONDİA Kongrelerinin 125. yıldönümünün kutlandığı kongre 24-28 Ağustos 2022 tarihinde İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. APİMONDİA’da bu yıl arıcılar, bilim insanları, üreticiler, arılara gönül vermiş kişiler ve sivil toplum kuruluşları bir araya geldi.

APİMONDİA’nın dünya çapında arıcılık sektörünü bir araya geldiği çok büyük ve önemli bir kongre olduğunu söyleyen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “İlk olarak 2017 yılında da İstanbul’da gerçekleşen 45. Apimondia Kongresinde standımızla yer almıştık. Bu yıl da 47.Apimondia Kongresinde Muğla Valiliği’nin desteğiyle Muğla’da gerçekleştirdiğimiz 7.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresinin tanıtımını yapmak üzere Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TAB ve MAYBİR ile beraber yer aldık” diye konuştu.

ULUSLARARASI MUĞLA ARICILIK VE ÇAM BALI KONGRESİ’NE İLİŞKİN TANITIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İl Tarım Müdürü Saylak “Bu yıl 15-19 Kasım tarihleri arasında Muğla’nın Marmaris ilçesinde 7’ncisini düzenlenecek Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’ne ilişkin tanıtım gerçekleştirerek konuklarımızı davet ettik. Bu kongre, arıcılarımız ve arıcılık sektörü için büyük önem taşıyor. Dünya arıcılığı için yapılan akademik çalışmalar ile arıcıları buluşturmak, arıcıların yaşadığı sorunlarını sektöre aktarabilmeleri adına düzenlenen çok önemli bir bilimsel kongre olacak. ” değerlendirmesinde bulundu.

“APİMONDİA’DA YAPILAN TANITIM ÇOK FAYDA SAĞLADI”

Çam balının Muğla’nın önemli tarımsal geçim kaynaklarının başında geldiğini vurgulayan Saylak, “Coğrafi İşaret almış ve AB tescili yolunda ilerleyen Muğla Çam Balımızı uluslararası platformlara taşımak adına Apimondia’da yapılan tanıtım çok fayda sağladı. İlimizde düzenlenecek 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresinin tanıtımı adına da büyük fayda sağlayan Apimondia’da standımızda bilgi verdik, davetlerde bulunduk. Bu anlamda herkesin desteği ve katılımı bizler için önemli” diye konuştu.

“26, 2 MİLYON DOLARA TAŞIDI”

Türkiye genelindeki bal ihracatçılarının kümelendiği Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Uluslararası Arıcılık Kongresi’nde Türk balının tanıtımına birlikte imza attılar.

Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sinin Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini, bal üretiminde de dünya ikincisi konumunda olduğumuzu dile getiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’nin son 1 yılda bal ihracatının 41, 8 milyon dolara ulaştığını, Apimondia’da, Türkiye’nin bal ihracatında 50 milyon doları rahatlıkla gerçekleştirebileceğini gördüklerini vurguladı.

Apimondia’da Türkiye bal sektörünü dünyanın 138 ülkesinden gelen katılımcılara tanıttıklarını aktaran Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Kalpaklıoğlu ise; Uluslararası Arıcılık Kongresi’nde, Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünya lideri olduğu çam balı tadımı da yaptırdıklarını belirtti.

“BAL İHRACATI YÜZDE 76 ARTTI”

Başkan Köksal, CHP Menteşe İlçe Başkanlığı’nda partililer ile buluştu Başkan Köksal, CHP Menteşe İlçe Başkanlığı’nda partililer ile buluştu

Türkiye’nin bal ihracatı son 1 yıllık dönemde yüzde 65’lik artışla 25, 4 milyon dolardan 41, 8 milyon dolara çıkarken, 2022 yılının ocak-temmuz döneminde bal ihracatı yüzde 76’lık yükselişle 15 milyon dolardan 26, 2 milyon dolara tırmandı.

Son 1 yıllık dönemde bal ihracatında Amerika Birleşik Devletleri 13 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, Almanya 7, 2 milyon dolarlık Türk balı talep etti. Türkiye’den İspanya’ya 5 milyon dolarlık bal ihraç edilirken, bu ülkeleri 2, 2 milyon dolarlık bal ithalatıyla İsrail ve 1, 6 milyon dolarlık tutarla Bulgaristan izledi. Bal ihraç ettiğimiz ülke sayısı 60 oldu.

Editör: Gazete Muğla