Akyaka, Gökova (Kozlukuyu) köyüne bağlı bir mahalle iken 1971 yılında köy statüsüne kavuşmuştur. Turizmin gelişmeye başlamasıyla birlikte Muğla il merkezine yakın konumuyla sayfiye merkezi haline gelen Akyaka, 1983 yılında Nail Çakırhan’ın Ağa han mimarlık ödülü kazanmasıyla tanınırlığını arttırmış ve 1992 yılında belde merkezi olmuştur. Aynı yıl yapılan belediye başkanlığı seçimini geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz İsmail Akkaya kazanarak kurucu belediye başkanı olmuştur. Merhum Akkaya, Mart 2004 seçimleri öncesinde seçim kurulu tarafından adaylığı düşürülene dek kesintisiz 12 yıl Akyaka’ya hizmet vermiş, Akyaka’nın geleneksel sivil mimari dokusuyla, çevreye duyarlı turizm anlayışıyla, sakin, huzurlu tatil beldesi olması için büyük çaba ve emek sarf etmiştir. Nitekim bu yıllarda yörenin bu özellikleriyle öne çıkmaya başlaması, 2011 yılında yavaş şehir ilan edilmesini kolaylaştırmış, bu yönde atılan adımlar tescillenmiştir.
O yıllarda betonlaşma, doğal çevrenin tahribatı gibi turizmin olumsuz etkilerinden korunarak, kendine özgü geliştirdiği dokusuyla sürdürülebilir turizmin izlerini taşıyan şirin bir beldeye dönüşmüştü. Bu yönleriyle öne çıkan Akyaka, 1999 yılında “Turizm Olgusunun Sosyal Yapı Üzerindeki Etkileri” başlıklı yüksek lisans tezimin araştırma alanı olmuştu. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalında 2001 yılında kabul edilen tez çalışmamda Akyaka’nın gelişim sürecinde etkili olan faktörlere değinmiştim. Akyaka’nın bu sürece girmesi kuşkusuz Nail Çakırhan’ın 1983 'te Ağa han mimarlık ödülü kazanmasıyla başlamış, belediyenin imar planı marifetiyle yeni inşa edilecek konutların yörenin mimari yapısına uygun olarak inşa edilmesini zorunlu kılmasıyla, yörenin sivil mimarisi yeniden hayata geçirilmesiyle ivme kazanmıştı. Akyaka, o yıllarda henüz istilaya uğramamış, işgal edilmemiş veya günümüzün popüler deyimiyle talan edilmemişti. Tarihi, kültürel mirasın ve bu mirası kucaklayan doğal çevrenin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması olarak kısaca tanımlayabileceğimiz sürdürebilir turizmin iyi bir örneği olması adına İsmail Akkaya Akyaka’nın doğal yapısını ve güzelliklerini (en azından belli bir süre) koruyarak kimlik kazanması için rahmetli başkan büyük çaba ve emek harcamıştır. Bu çaba ve emekler yavaş Akyaka’nın şehir unvanı almasıyla taçlanmıştır. Ancak yavaş şehir unvanı yöreye ilgiyi arttırmış, kısa zamanda kitle turizminin hedefi haline getirmiş, yavaş şehir (belde) olan Akyaka, gelişmeler sayesinde hızlı mahalleye dönüşmüştür. İlimizin büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte Akyaka mahalle olarak Ula’ya bağlanmış, bu kazanımlar sonraki yıllarda maalesef iyi yönetilememiştir.
Akyaka Belediye başkanlığından sonra bir süre turizm işletmeciliği işine soyunan Akkaya, AK Parti’ye katılarak siyasi çalışmalarına devam etmiştir. Bu dönemde belediye meclis üyeliği, Ula ilçe başkanlığı görevlerini yürütmüş, Mart 2019’da Ula Belediye Başkanı seçilmiştir. Gökova’ya, Akyaka’ya ilçesine iline, memleketine hizmet etmek için yoğun mesai harcayan Başkan Akkaya, görevi sırasında rahatsızlanarak aramızdan ayrılırken ilçemiz ve ilimiz siyasetine derin izler bırakmıştır. Merkez sağ geleneğinin temsilcisi olarak başladığı siyasi yaşamına AK Parti’de devam etmiş, bu partide de merkez sağ kimliğini muhafaza etmesini bilmiştir. Doğalgaz, kanalizasyon, karayolu çalışmaları gibi alt yapı hizmetleriyle şantiyeye dönen ilçede bazı hizmetlerin bitirilememesi ve ağır yürümesi nedeniyle tepkilere maruz kalan Başkan Akkaya’ya Allah’tan rahmet diliyor, verdiği hizmetler için teşekkür ediyor, kederli ailesine ve Ula halkına başsağlığı ve sabır diliyorum.