Muğla Haberleri

Ula Göleti'nde sular 50 metre çekildi

Muğla'nın Ula ilçesinde, son dönemdeki yağış eksikliği nedeniyle Ula Göleti'nde su seviyesi önemli ölçüde düştü. Sular, göletin kıyısından yaklaşık 50 metre geri çekildi. Uzun süredir yeterli yağış alamayan bölgedeki kuraklık, göletin su kapasitesini olumsuz etkileyerek çevredeki ekosistemi de tehdit etmeye başladı. Bu durum, yerel halk ve tarım alanlarında da endişelere yol açtı. Yetkililer, kuraklıkla mücadele için çözüm arayışlarını sürdürürken, göletteki su seviyesinin izlenmesi devam ediyor

Muğla'nın Ula ilçesinde yer alan ve çevresindeki çam ormanlarıyla dikkat çeken Ula Göleti, son dönemdeki kuraklık nedeniyle önemli bir su kaybı yaşadı. Göletteki su seviyeleri kıyıdan yaklaşık 50 metre çekildi. Ziyaretçiler, göletin etrafındaki yürüyüş ve bisiklet yolları ile piknik alanlarına kadar suların gerilediğini gözlemledi. Çekilen sularla birlikte, göletteki bazı adacıklar da belirginleşti. Durum, dronla çekilen görüntülerle kayda alındı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, yaptığı açıklamada, göletteki su seviyelerinin dip seviyelere indiğini söyledi. Özçelik, bölgedeki barajların da benzer şekilde kuruduğunu ve su seviyelerinin ciddi şekilde azaldığını belirtti. Ayrıca, hafta sonu meydana gelen yağışların, kentsel alanlarda su baskınlarına yol açmasına rağmen barajlardaki su seviyesini yükseltecek miktarda olmadığını vurguladı.

Kış aylarında yağışların artmasını umduklarını belirten Özçelik, ancak düşük bahar yağışlarının ve devam eden kuraklığın, gelecek yıl da etkisini sürdürebileceğine dikkat çekti. Bu durumda, su kaynaklarındaki sıkıntıların daha da derinleşme riski olduğunu söyledi. Özçelik, "Bölgedeki birçok baraj ve gölet şu an su alınamaz durumda. Eğer önlemler alınmazsa, sadece içme suyu temini değil, sulama ve enerji üretimi konusunda da ciddi zorluklar yaşanabilir," diyerek, kuraklıkla mücadelede hızlı ve etkili tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.