Yatağan Haberleri

Türkiye’nin ilk jeopark projesi olarak onaylanan “Yatağan Jeopark Projesi” destek bekliyor

2008 yılında dönemin Muğla il Genel Meclisi tarafından Türkiye’nin ilk Jeopark Projesi olarak onaylanarak hayata geçirilmek istenen, ancak daha sonra devam edilemeyen, Yatağan Jeopark Projesi” ilgi ve destek bekliyor.

Muğla İl Genel Meclisi tarafından 11.04.2008 tarih ve 168 No’lu karar ile tastiklenen, “Yatağan Jeopark Projesi” Türkiye’nin ilk Jeopark projesi olarak onaylanıp, il genel bütçesinden harcama kalemi açılmıştı.

Türkiye’de ilk ve tek olan “Yatağan Jeopark Projesi” için Muğla Valiliği ile Muğla Büyükşehir ve Yatağan Belediye Başkanlarının desteklerine ihtiyaç olduğunu belirten Araştırmacı Gazeteci-Yazar Tarcan Oğuz proje hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Yatağan ilçesinin çok sayıda ören yerine tarihi kültürel mekânlara sahip olduğunu ifade eden Araştırmacı Oğuz, “Yatağan Muğla ilinin en fazla ören yerine sahip olmasına rağmen, kültür ve turizmden çok madencilik ve tarım faaliyetleri ile öne çıkmaktadır. Jeolojik yapısı itibariyle zengin olup, Menderes masifi adı verilen Türkiye’nin en yaşlı kayaçları (1 milyar) ve en genç kayaçları (15mılyon) yaşında granıtik gnasyslar, metamorfik kireç taşları, mermer ocakları, feldspat minerali kömür yatakları ve memeli fosil yataklarına sahip özelliklerinden dolayı Yatağan Jeopark’ı kurulması için uygun şartlar oluşmuştur. UNESCO tarafından konulan kriterlerden biri de, önerilen jeopark alanında tarihi ve kültürel değerlerinin bulunmasıdır. Yatağan bölgesi bu bakımdan son derece şanslı, aşrı derecede ören yerine tarihi kültürel mekânlara sahiptir. Yatağan ilçemizin yerleşim bölgesinden geçen, Lagina-Stratonikeia, Panamara-Stratonıkeia kutsal yol ve Karya (kültür yolu), Kanuni Yolu (Rodos seferi yolu), Avrupa Bisiklet yolu proje çizimleri yapılmış ve yolların bir kısmı açılmış durumdadır. Dünya da böylesine tarihi ve kültürel yol olan ikinci bir yerleşim yeri bulunmamaktadır. Yatağan bu konuda tek örnektir” dedi.

2007 yılında Araştırmacı, Gazeteci-Yazar Tarcan Oğuz tarafından başlatılan Yatağan Jeopark projesi, Jeolojik Mirası Koruma Derneği tarafından da desteklenirken, Dönemin Valisi Lütfi Yiğenoğlu döneminde Proje alanı için 16.792 m2 yer kamulaştırıldı.

2023 yılında 25 il ile birlikte UNECO ya 5 dakikalık Yatağan Jeopark projesı sunumu yapılırken, bu proje ile deniz kum güneş turizminin 12 aya yayılmasını dile getirilmişti.