https://www.muglagazetesi.com.tr/turkiyenin-icilebilir-tek-kebabi-muglada#google_vignette Markalaşma çalışmaları kapsamında, Muğla’nın yöresel ve geleneksel değerlerinin coğrafi işaret alması konusunda çalışmalarını sürdüren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla Sulu Kebabı’nın da coğrafi işaretini aldı. İçilebilen tek kebap olarak bilinen Muğla Sulu Kebabı 16 Ekim 2023 tarihinde 1483 numaralı tescil numarası ile coğrafi işaretli ürünler arasına girdi. Böylece, MUTSO’nun almış olduğu Coğrafi işaretli ürün sayısı 6’ya, Muğla’nın coğrafi işaretli ürün sayısı 26’ya yükselmiş oldu.
Muğla Kebabı tarihçesi
Muğla’da ilk defa tarihi ‘fodula’(tırnaklı pide) fırınlarında pişirildiği bilinmektedir. Evlerden getirilen oğlak eti fırında çukur tenekeler üzerinde pişirilir, pişen etin ismine oğlak kebabı adı verilirdi. Oğlak kebabı, tırnaklı pide ile birlikte evlere gittiğinde hane halkı tarafından iştahla yenilirdi. Fırıncıların hemen hemen hepsi Muğla’nın ilk oğlak kebabı ustalarıydı. Cumhuriyetin ilk yıllarında fırınlarda bulunan masalarda tırnaklı pide eşliğinde servise açılmaya başlanmıştır. Böylece Muğla’da ilk lokantalar faaliyete geçmiş oldu.
Bu kadar özel kılınmasının sebebi nedir?
Fırında saatlerce pişen kemikli oğlak etinin suyunda jelatin oluşur. Jelatin eklem yapısına katılan kolejin yapı taşıdır. Bu özellik kemik suyunu harika bir eklem koruyucu haline getirir. Muğla Kebabı eklemler ve kemik sağlığı bakımından çok değerli bir yiyecek olup, kas erimesine ve saçlara da çok fayda sağlar.
Muğla Kebabı yeme âdeti nasıldır?
Muğla kebabının yanında mutlaka tırnaklı pide, iri çekilmiş karabiber, böber tıkratması(kuru biber) ve 8’e bölünmüş limon parçaları eşliğinde servise çıkarılır. Muğla’da sulu kebap yenirken tabakta et suyu azalınca kebap ustası elinde kepçe ile masaları dolaşarak azalan tabaklara et suyu ilave etmeyi asla es geçmez. Ve bu servis için hiçbir şekilde ekstra ücret talep edilmez.
Muğla’nın kültürel mirası
Muğla Kebabı, sadece bir tür yemek olarak tüketilirken aynı zaman da Muğla şehrinin kültür mirası yönünde de popülerlik kazandırıyor. Dilden dile dolaşan bu eşsiz lezzet ise herkesin uğrak noktası olarak dikkatleri üzerine topluyor. Restoranlarda özenle hazırlanan bu yemek misafirlerinin yolunu gözlüyor.
Muğla’nın en eski kebapçılarından olan ve uzun yıllar sektörde çalıştıktan sonra geçtiğimiz yıllarda vefat eden Kemal Demirtaş’ın oğlu Servet Demirtaş baba mesleğini sürdürmeye devam ediyor.
Muğla Pazar yerinde Muğla Kebabını vatandaşlara sunan Servet Demirtaş baba mesleğini sürdürdüğü için çok mutlu olduğunu belirterek yurdun dört bir yanında kebaba ilgi gösterildiği kaydetti.
Babası Kemal Demirtaş’ın 65 yıl boyunca Muğla Kebabını en iyi şekilde hazırlayıp sunduğunu ifade eden Servet Demirtaş kebabın öyküsünü Muhabirimiz Meryem Özen’e anlattı.
Yaklaşık 60 yıldır Muğla Kebabı ve Muğla Köftesi işiyle uğraştığını belirten Nevzat Uygul Usta ise Muğla Kebabının faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirtti.
Nevzat Usta şifa kaynağı olan Muğla Kebabının hazırlanış ve sunum şeklinin sadece Muğla’ya özgü olduğunu söyledi.