Son dönemin moda söylemlerde bulunup, moda sözcükler kullanır olduk!
Bunlardan biri de “farkındalık yaratmak”… 2009 yılıydı yaptığımız haberlerden birinin başlığı, “Uluslararası izci kampı başladı” idi. Kamp, Marmaris’in Günnücek Milli Parkı’nda kurulmuştu. Bu kamp daha önceki yıllarda Köyceğiz’de kuruluyordu. Köyceğiz’de ortam oldukça uygundu. Oradan neden vazgeçildi bilmiyoruz. Marmaris’teki kamp ta güzel… Kampa 2 bin 500 izci kayıt yaptırmış. Kampın açılışında bin 500 izci hazır bulunmuştu. Bu izcilerin arasında Belçika, Gürcistan, Mısır, Kırgızistan, Kazakistan, Almanya, İsveç, Kuzey Kıbrıs, Danimarka, Filistin, Amerika, Finlandiya, Bulgaristan, Tunus, Kosova, Tacikistan, Yunanistan, Azerbaycan’dan gelen izcilerde bulunuyordu.
***
O dönemde ilk aklıma gelen yıllar önce Akyaka’da dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yine dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Perez De Cuelar ile birlikte açtıkları “Çevre İzci Kampı” geldi. Gördüklerinden etkilenen Genel Sekreter De Cuelar, rahmetli Özal tarafından ortaya konan bu o zaman yeni “izci kampı modelini” dünyaya örnek göstermiş ve Amerika dönüşü Dünya İzcilik Federasyonu Başkanını arayarak, projenin dünyaya yayılmasını istemiştir. O yıllarda Türkiye’de birkaç yer de daha açılan ve ülkemizin yanında dünyanın her yanından gençleri bir araya getiren; onlara disiplinin yanında çevreci ruhu veren o kamplar dünyanın başka ülkelerinde de kurulabildi mi bilmiyorum, ama bu gün Türkiye’de bu kamplardan yok! Neden?
***
O yıllarda rahmetli Özal’a çevre ve basın danışmanlığı yapan Gazeteci Can Pulak bakın ne diyor:
“Peki ne oldu çevre izcilerine? Bunu rahmetli Özal’dan sonra göreve gelen Süleyman Demirel’e sormalı.. Çünkü bu kampları kapatma emrini, o dönemin Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan’a veren Demirel olmuştur. Niye kapatmıştır sorusuna verilecek mantıki bir cevap yoktur. Ancak karara siyasi rekabet diyebilir ve Özal’ın bu müthiş gençlik operasyonunun Demirel’i rahatsız ettiğini söyleyebiliriz. Hoş Demirel, üç sene sonra yanlış bir karar aldıklarını bana Çankaya Köşkü’nde itiraf etmiştir ama ne çare..?”
***
Muğla’da ilkokulların izci kampları da olurdu. Onlarda yok oldu gitti… son dönemde Muğla’da faaliyet gösteren izci kulüpleri var, kamplarda düzenliyor. Rahmetli Özal’ın mantığında bir kamp değil. Bütün bu olup bitenlerin farkında mıyız?!!
***
Farkındalık yaratmak, yaratabilmek için “farkında olmak” gerek… 2010 yılında İlker Cömert’in Marmaris Günnücek’te düzenlediği kamp kaçıncı kamp bilmiyorum, ama son oldu. 2004 yılında İzcilik Federasyonu il Temsilciliğine gelen İlker Cömer 2010 yıkında temsilciliği bıraktı ve o tarihten bu zamana il sınırları içerisinde uluslar arası bir kamp düzenlenmiyor. Her sene bu kampa katılan yabancı gençlerin, ileride iş güç sahibi olduklarında, tatile çıkmaya karar verdiklerinde nereye gitmeyi düşünürler? Elbette hepsi de Türkiye’yi, Türkiye’de bir zamanlar kamp yaptıkları Muğla’yı düşünmeyeceklerdir. Ancak önemli bölümü düşünecektir…
***
1980-90’lı yıllarda gazetelerde “Kiraz güzeli”, “Domates güzeli” haberleri çıkardı. O güzeller, yerel yönetimlerin gerçekleştirdiği festivallerde seçilirdi; Kiraz Festivali, Domates Festivali, Karpuz Festivali… Her yörenin festivali adını o yörenin ürününden alırdı. Bir de o ürünün güzeli seçilirdi. Festivallerin yanında “şenlikler” de vardı. Şenlikler, festivallere göre daha ciddi, ağırlığı olan etkinliklerdi. Öyle güzel filan seçilmezdi. Kültürde, sanatta, edebiyatta, siyasette güzel insanlar bir araya gelirlerdi.
***
Son dönemde Büyükşehir olmamızın ardından şenlikler Menteşe Belediyesi tarafından yapılmaya başlandı. Gerçi bu yıl verilen şehitler ve ulusal yas nedeniyle düzenlenmedi ama yinede bazı etkinlikler deyim yerinde ise Korsan Şenlik olarak yapıldı. Muğla Kültür Şenliği kadar iddialı bir şenliğin yerini Ören Belediye Başkanı Kazım Turan’ın düzenlediği “Melih Cevdet Anday Şiir Günleri” doldurdu. Gökova Körfezi’nde Ören’i Akyaka izledi… Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca’nın özverili çabaları sonucu “Akyaka Uluslararası Edebiyat Günleri”nin dördüncüsü yapıldı. Sonuncusu da bu oldu.
Ören’in “Melih Cevdet Anday Şiir Günleri” henüz uluslararası olamadı, ama Akyaka’daki etkinlikten daha etkili ve popüler olmuştu.
***
Her sene turizmde tanıtıma trilyonlar harcıyoruz. Başka illerde neler oluyor bilmiyorum, ama Muğla’da hemen her ilçede, şenlikler yapılıyor. Neden? Tanıtım için!.. Doğrusu buralarda harcanan paraların yarısını harcayarak, her yaz Muğla’nın değişik ilçelerinde değişik izci, gençlik kampları düzenlenebilir. Buralarda ağırladığımız her çocuk, genç en iyi tanıtım araçlarımız olacaktır.
Hele bir farkına varalım. Farkındalığı yaratırız…