Soylu’nun; Sektörel İstihdamı Destekleme eğitimi Programı (SİDEP), Turizme Yönelik Toplum Yararına Programlar, Turizmde Yabancı Çalışma İzinlerinde Kolaylık, Denkleştirme ve Nitelikli İşgücü Yetiştirme olmak üzere beş maddeden oluştuğunu söylediği paketin detayları şöyle:
Ücretler İŞKUR’dan
Antalya ve Muğla’da konaklama faaliyeti yürüten işyerinde 2015’te 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin 2016’da da 9 ay çalışmaları şartıyla askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve ücretleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Antalya’da 31 bin 619, Muğla’da 13 bin 134 çalışanı ilgilendiren program için 260 milyon lira kaynak ayrıldı.
Antalya, Alanya, Trabzon, Dalaman, Milas-Bodrum, Adnan Menderes, Atatürk ve Esenboğa havalimanları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerinde yabancı dil bilen kişilerin istihdam edilmesi yoluyla Türkiye’ye gelen turistlere yönlendirme yapılacak. Program kapsamında 6 ay süreyle eğitime tabi tutulup istihdam edilmesi planlanan 1200 kişi için 14 milyon 544 bin lira kaynak ayrıldı.
‘Yabancı’ Çalışanlar
Turizmde yabancı çalışanlar için ödenecek minimum ücret tutarı, bir asgari ücret düzeyine düşürülecek. Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde her bir yabancı için ayrı ayrı beş Türk vatandaşı istihdamı şartı kaldırılacak. Bu destek acenta, tatil köyü, animasyon firmaları ve müstakil eğlence yerlerini kapsayacak. Nitelikli personelin sürekli istihdam edilmesi suretiyle hizmet kalitesinin artırılması amacıyla denkleştirme uygulanacak.
‘Yüzde 25 Artış Var’
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, yerli turistte erken rezervasyonun geçen yıla göre yüzde 25 artarak 4 milyona ulaştığını söyledi. Ünal, “Yurtdışı rakamları henüz belli değil” dedi.
Ünal, “Şu anda, TÜRSAB, TÜROB, TÜROFED’le birlikte üzerinde çalıştığımız, kamu personeline iç turizmde avantajlı fırsatlar sunmaya dönük bir çalışmamız var. Bunu da sektörle birlikte açıklayacağız” dedi. Ünal, yabancı turist sayısının ne kadar düştüğü konusunda şu an oran vermenin yanıltıcı olacağını söyledi.
‘Kapsam Genişleyebilir’
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizme verilen desteklerin Antalya ve Muğla’ya dönük başladığını ancak daha sonra kapsamının genişletilebileceğini söyledi. Ünal, verilen destekler için turizmcilerle bir yıllık protokol imzaladıklarını, süre sonunda destek uygulamasının biteceğini ifade etti.
15 Bin Kişiye Eğitim
Destek paketine göre, mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları ile turizm işletmelerinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün işverenlerle birlikte yetiştirilmesi desteklenecek. Otel ve konaklama yerlerinde geçen yıl 3 bin 156 kişiye verilen iş başı eğitimden, bu yıl yaklaşık 15 bin kişi faydalanacak.