Muğla olarak, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisiyiz. Yılda ortalama 3,5 milyon yabancı 5 milyon yerli turistti ağırlıyoruz. Ülke turizminin içerisinde bu sıkıntı süreçten Muğla’da nasibini alıyor. Muğla’nın ciddi anlamda turizmde sıkıntıları var. Rusya ile yaşanan uçak krizi, Suriye meselesi, Ankara’da yaşanan terör saldırıları, Güneydoğu’da ki terör olayları ve Suriyeli sığınmacılar sorunu turizmimizi olumsuz yönde etkiledi…
Tüm bu olayların ardından rezervasyon iptalleri başladı. Dünyaca ünlü birçok acenta binlerce yolcu getirecek olan dev gemilerin rotalarını değiştirdi. Turizm sektörü o kadar dar bir boğaza girdi ki sadece Muğla bölgesinde 308 turizm tesisi satılığa çıkartıldı. Bu tesislerin büyük bölümünü 5 yıldızlı oteller ve tatil köyleri oluşturuyor. Sektör bir bakıma yalnız bırakıldı. Turizmcinin yalnız bırakıldığını gören yerel yönetimler hemen harekete geçti…
Özellikle, Bodrum, Marmaris ve Fethiye Belediye Başkanları kolları sıvadı. Belediye başkanlarının kollarını sıvamasının ardından ticaret odaları da ellerini taşın altına koydu. Muğla turizmini ayakta tutmak, canlandırmak için çalışmalara başlandı. En azından sektörün sezonu zararla kapatmaması için değişik kampanyalar başlatıldı. Bunlardan en önemlisi ise yerli turiste yapılan fiyat indirim kampanyaları oldu…
Belediye Başkanı ve ticaret odaları tur firmalarıyla, otel yöneticileriyle görüştü. Yerli turist için yüzde 30 ile yüzde 40 arasında fiyat indirimleri sağlandı. Başkanlar yerli turist için fiyat indirimine gitmeyen bazı otel ve tatil köyleriyle de görüşmelerini sürdürüyor. Eğer 2016 turizm sezonunda Muğla’da yerli patlaması yaşanır ise hiç kimse kusura bakmasın bunu Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve Fethiye Belediye Başkanı Mehçet Saatcı sağlamış olacak…
Turizm merkezlerinde yerli turist patlaması olduğunda buna sahip çıkan inanın çok olacaktır. Biz şöyle yaptık. Biz böyle yaptık. Bu yüzden Muğla bölgesine gelen yerli turist sayısı arttı diye hiç kimse bu işe sahiplenmeye kalkmasın. Çünkü ortada bir başarı oldu mu sahiplenen çok olur. Açıklamalar peş peşe gelir. Sanki kendileri ellerini taşın altına koymuş gibi. Muğla’da ki yetkililerden bahsediyorum…
Muğla belediye ve ticaret odalarının başkanlarının çalışmasının ardından sektörü candırmak için bir destek de Kültür ve Turizm Bakanlığından geldi. Turizm sezonunda havaalanlarına turist getiren her uçağa 6 bin dolarlık yakıt desteği verilecek. Bildiğiniz gibi Muğla’nın iki havaalanı bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının bu çalışması na turizm sektöründen büyük destek geldi. Turizmci daha önce enseyi karartıp kara kara düşünüyordu. Şimdi biraz daha sezona iyimser bakmaya başladı diyebiliriz…
Son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu 2016 turizm sezonu için Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketini açıkladı. Açıklanan paketteki en önemli maddelerden birisi sektöre verilecek olan 255 milyon liralık bir destek. 255 milyon liralık hibe turizm sektörünün yaralarının sarılmasına büyük bir katkı sağlayacaktır. En azından sektör iflas etmekten kurtulacaktır. 2016 turizm sezonu öncesi sektör en büyük desteği yerel yönetimlerden, ticaret odalarından, Kültür ve Turizm Bakanlığından ve son olarak Başbakanlıktan gördü…