Suriyeli sığınmacılar, Rusya krizi ve terör saldırıları Muğla turizmine büyük zarar verdi. Bu olaylar başladığı günden bu güne buradan yetkilileri uyardık. 2015 turizm sezonu kötü gitti. 2016 yılından turizmci umutsuz. Sektörle ilgili önlemleri acilen almanız gerek diye. Ancak sağ olsun Muğla’da ki yetkililer her defa sorun yok deyip ortamı tozpembe göstermeye çalıştılar. Hala daha tozpembe göstermeye de devam ediyorlar. Muğla’da ki yetkililer istedikleri kadar Muğla turizmini tozpembe göstermeye çalışsınlar ancak gerçek değil…
Muğla turizminin gerçeğini sizlere söyliyeyim. Muğla'da toplam 349 tesis satışa çıkartılırken bu tesislerin 166'sı otel, 94'ü apart otel, 60'ı butik otel, 7'si motel, 11'i pansiyon, 7'si kamp yeri, 4'ü ise tatil köyünden oluşuyor. Muğla'daki tüm turizm tesisleri için istenen miktar da 4 milyar 745 milyon lirayı buldu. En pahalı tesis Bodrum'daki 5 yıldızlı ve 35 odalı otel oluşturuyor. Otelin 90 bin metrekare kapalı ve 6 bin metrekare açık alanı bulunurken otel için istenen fiyat 110 milyon dolar…
Yani sizin anlayacağınız Muğla bölgesinde ki turizmcilerin büyük bölümü iflas bayrağını çekmiş durumda. Banka borçlarını dahi ödeyemediler. Şimdi oteller, tatil köyleri satılık. Hani Muğla turizmi çok iyiydi. Herkes halinden memnun idi. Artık turizmciler otellerinin önündeki plajlara mavi bayrak değil, iflas bayrağı çekmeye başladı. Biz buradan yetkilileri uyarırken bizlere ‘ sen heyyamcılık yapıyorsun’ demişlerdi. Görünen tablo ortada…
Muğla ve ilçelerinde toplam 349 adet turizm tesisi satılık. Ve satılık tesislere her gün bir yenisi ekleniyor. Eldeki verilere göre yılsonuna kadar satılık tesis sayısının 600’e ulaşması bekleniyor. Bu otel ve tatil köylerini kimler alır orasını bilemem. Ancak son bir yılda Arapların Muğla bölgesinde yaptığı gayrimenkul alışları da ortada. Yani yarın bu otelleri ve tatil köylerini Araplar alırsa hiç şaşırmayın. Ondan sonra da turizm merkezlerimiz ne hale geldi diye dert yanmayın…
Muğla bölgesinde 349 turizm tesisi hani yetkililere göre iyi geçen 2015 turizm sezonunun ürünü. Peki 2016 turizm sezonun sonunda ne olacak. Orasını insan düşünmek bile istemiyor. 2016 yılının sonunda Muğla bölgesinde satılığa çıkacak olan tesis sayısı her halde ikiye katlar diye düşünüyorum. Ama emin olun yarın Muğla’da ki yetkililer çıkar ve ‘2016 turizm sezonunun çok kötü gideceğini düşünmüyoruz. En kötü şartta 2015 turizm sezonu gibi geçer’ diye açıklama yaparlar ise inanın hiç şaşırmam…
2016 turizm sezonu da 2015 gibi geçer ise vay turizmcinin haline. Sezon başlamadan kepenklerini kapatacaklar diyebiliriz. Turizm sezonun başlamasına şunun şurasında 3 aylık bir dönem kaldı. Ancak şöyle bir baktığınız zaman ortada adam akıllı yapılan bir çalışma yok diyebiliriz. Muğla’nın ne adam gibi yurt içi tanıtımı ne de yurt dışı tanıtımı yapılıyor. Sadece turizm merkezlerinde yerel yönetimler kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor hepsi bundan ibaret…
Terör olayları, Rusya krizi, sığınmacı sorunu. Turizm sektörü inanın kötü durumda. 2016 turizm sezonundan hiç ama hiç umudu yok. Gerek burada ki yetkililerden gerekse bakanlık düzeyindeki yetkililerden sektörü rahatlatacak hiçbir açıklama şuana kadar yapılmadı. Sektör ise kendilerini rahatlatacak bir açıklama beklemeye devam ediyor. Bu gidişle daha çok bekleyecekler gibi gözüküyor. Şuan için turizmci hiç kimsenin umurunda değil çünkü…