Muğla’da gece hayatının ve turizmin gözde merkezleri Bodrum, Marmaris ve Fethiye’de Belediye ve Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ekipleri ses denetimlerini sıklaştırdı. Bodrum’da yüksek sesle müzik çaldığı için ihbar edilen 13 işletmeye 3 Milyon 638 Bin 704 Lira idari para cezası kesildi.
Turizm sezonunun başlamasıyla birlikte hareketlenen Muğla’nın turistik ilçelerinde Polis ve jandarma ekiplerinin yanı sıra Bodrum, Marmaris ve Fethiye’de Belediyeler ve Muğla Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği ekipleri ses denetimlerini sıklaştırdı. Yaz sezonu boyunca eğlence mekanlarında gürültü kirliliğinin önüne geçmek için denetimler sürdürüleceği öğrenildi. Desibel sınırını aşan eğlence kulüplerine eğlence gürültüsü için 232 bin 264 lira ceza kesildiği öğrenildi.
3 MİLYON 638 BİN LİRA CEZA KESİLDİ
Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Ses ve Gürültü Denetim Amirliği ekipleri, ilçe genelinde ses ve gürültü kirliliği denetimleri yaptı. Bodrum genelinde vatandaşlardan gelen ihbarlar sonrasında 157 işletme ekipler tarafından denetlendi.
2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden yapılan denetimlerde 41 işletmede Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği MADDE 11-(1)’e göre Çevresel Gürültü ölçümü yapıldı. İhbar edilen 13 işletmenin sınır değeri sağlamadığı tespit edildi ve 3 Milyon 638 Bin 704 Lira idari para cezası uygulandı.
MARMARİS’TE YÜKSEK SESE KAYMAKAMDAN DESİBEL AYARI
Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris koylarında turistik geziler düzenleyen özel gezi yat ve teknelerinin gece saatlerinde çevreyi rahatsız edecek şekilde yüksek müzik açılmasına yönelik denetimlerin sıklaştırıldığını belirterek “Desibel denetimlerimizi sıklaştırdık. Ses denetimi yapan belediye denetimleri ikiye çıkarıldı. Her gün denetimleri yapıyoruz ve gereken cezai işlemleri uyguluyoruz. İnsanlar buraya güzel bir tatil için geliyor. Ama gecenin geç saatlerinde özel bir yat veya bir eğlence kulübü tarafından yüksek sesli müzik açılıyor. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Kolluk kuvvetleri de denizde ve karada gereken denetimleri yapıyorlar”
“HALKIMIZIN DA KAMERASI VAR”
Vatandaşların gerekli gördükleri durumları sosyal medya üzerinden kendilerine ilettiklerini söyleyen Kaymakam Nurullah Kaya, “Basın mensuplarının kamerası olduğu gibi halkımızın da kamerası var. Bizlerinde sosyal medya hesapları var. Vatandaşlarımız gerekli gördükleri ses sorunu hakkında, özellikle özel yat ve teknelerle ilgili bizlerle iletişime geçiyorlar. Bizlerde sahil güvenlik ve denetim ekiplerimizi yönlendiriyoruz ve gereken işlemler yapılıyor.” Dedi.
“CAYDIRICI CEZALAR OLACAK”
Kaymakam Kaya, Çevreyi rahatsız eden yüksek ses konusu hakkında caydırıcı önlemler planladıklarını anlatarak, “Yüksek sesle çevreyi, huzur içinde tatil yapmak isteyenleri rahatsız edenlere cezai işlemleri uygulanıyor ama ceza miktarları fazla yüksek değil. Firmalar da cezayı öderiz düşüncesine kapılarak kurallara uymuyor. Gereken cezaların caydırıcı olması konusunda önlemlerimizi alıyoruz. Çevre kurullarında görüşmeler yapılıyor. Geçen gün firma temsilcilerini çağırdık, koylara girmemizi yasaklayacağız diye söyledik”