Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan, resmî törenlerde İstiklâl Marşı'ndan hemen önce çalışan "ti" borusunun, ABD askerlerinin yat borusu olduğunu belirterek yasaklanmasını istedi.
Muğla Baro Başkanı Gürkan, "ti" sesinin şöhret kazanmasına dikkat çekerek, "1953 yılı ABD yapımı 'İnsanlar Yaşadıkça' filminin sonunda Montgomery Clift'in, arkadaşının ölümü üzerine hüzünlü bir canlandırma içinde, gözlerinden yaşlar süzülerek çaldığı yat borusunun olağanüstü dramatik etkisiyle ortaya çıkmıştır. ABD Başkanı Bush'un, Türkiye'ye geldiği zaman İstiklâl Marşı'ndan önceki saygı duruşunda bu sesi duyunca çok memnun olduğu, 'Kültürümüz buraya kadar gelmiş.' dediği basında yer almıştır. Kore Savaşı'ndan sonra bizim önce askeri, sonra bütün törenlerimize saygı duruşu müzik sesi olarak girmiştir. Özellikle memleket Atatürkçülükten ayrılıp Natotürkçü oldukça yayılmıştır. Bugün saygı duruşu sırasında Anıtkabir'de bile çalınmaktadır. Dünyanın ilk muzaffer antiemperyalist kurtuluş savaşını gerçekleştiren ulus, başkomutanının huzurunda, dünyanın en büyük emperyalist ordusunun yat borusuyla saygı duruşunda bulunuyor" dedi.
Bayram veya anma toplantısı demeden saygı duruşu yapılan her yerde "ti" borusu çalındığına dikkat çeken Mustafa İlker Gürkan, sözlerini şöyle tamamladı: "Çanakkale'de Allahüekber diyerek şehit olanlara, ABD ordusu yat borusuyla saygı duruşunda bulunuyoruz. Muğla Barosu, bütün kayıtlarda 'ti' sesinin saygı duruşundan derhal çıkarılması ve Türk bestekârlarınca uygun bir beste yapılması gerektiğini düşünüyor. Baromuzun etkinliklerindeki saygı duruşlarında 'ti' borusu çalınmaz"dedi.