NATO Daimi Deniz Görev Grubu Görevi Devr Alan Tuğamiral Avcı: "Türkiye NATO'ya olan taahhütlerini bugüne kadar hep yerine getirmiş olup belirlenmiş prensipler doğrultusunda Türkiye de NATO ülkeleri tarafından benzer desteği beklemektedir"

MARMARİS'TE HEYELAN MARMARİS'TE HEYELAN

Tuğamiral H. İlker Avcı komutasındaki SNMG-2, TCG KEMALREİS fırkateynini komuta gemisi olarak kullanacak. İlker Avcı, devir töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, görev hakkında bilgiler verdi.

Whatsapp Image 2024 12 03 At 14.51.32 (1)

Tuğamiral H. İlker Avcı, şunları söyledi:
"SNMG-2'nin ana amacı NATO'nun yüksek hazırlık durumunda bulunarak emredilmesi durumunda birçok farklı tipteki askeri operasyon ihtiyaçlarııı karşılamaktır. SNMG-2 müttefik ülkelerin karşılaşabileceği muhasım davranışlara karşı süratli reaksiyon gösterilmesini sağlayacak bir unsurdur. Bunun yanı sıra SNMG-2, müttefik ülkeler arasında oluşturulmuş olan sinerjinin vücut bulmuş hali olup bu ülkeler arasındaki uyumlu çalışmanın gösterilmesi, yüksek askeri standartların korunması ve caydırıcılığım oluşturması yönünden çok önemlidir"

BU GÖREV, TÜRKİYE'NİN NATO'YA KATKISININ ÖNEMLİ BİR ÖRNEĞİ

SNMG-2'nin NATO'nun temel deniz yeteneklerinden biri olup denizde varlık göstermenin ana unsurlarından birisi olduğuna işaret eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rusya-Ukrayna savaşı ile SNMG-2 hazırlık durumunu yükseltmiş olarak varlık gösterme faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Bugün itibariyle SNMG-2'nin komutası Kanada'dan Türkiye'ye geçmiş bulunmaktadır. SNMG-2 sancak gemisi olarak görevlendirilen firkateynimiz TCG KEMALREIS'e ilave olarak halihazırda yakın zamanda ayrılacak olan Kanada firkateyni HMCS Charlottetown, Ispanyol firkateyni ESPS Cristopal Colon ile lojistik destek gemisi ESPS Cantabria görev almaktadır. flerleyen dönemlerde de diğer müttefik ülkelere ait platformlar ile katılım sağlanarak destek verilmesi planlanmaktadır. Bu görev Türkiye'nin NATO operasyon, görev ve aktivitelerine yönelik başka bir sarsılmaz katkısının bir örneği niteliğindedir.
Bu görevlerle birlikte müttefik ülkeler arasındaki karşılıklı çalışabilirlik artmakta ve personelimizin kriz çatışma zamanlarında ihtiyaç duyacağı önemli tecrübeler kazanılmaktadır.

Whatsapp Image 2024 12 03 At 14.51.33 (1)


Türkiye NATO'ya olan taahhütlerini bugüne kadar hep yerine getirmiş olup belirlenmiş prensipler doğrultusunda Türkiye de NATO ülkeleri tarafından benzer desteği beklemektedir. Tek başına mücadele etmenin zor olduğu bu dönemde ülkeler arasındakı samimi dayanışmanın örneği SNMG-2 ile gösterilmektedir.

Whatsapp Image 2024 12 03 At 14.51.32

SNMG-2, denizde durumsal farkındalığın idame edilmesi ve kapsamlı operasyon programı isterlerini karşılarken, icra edilecek olan eğitim ve tatbikatlar ile müttefik ülkeler arasında karşılıklı çalışabilirliğin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca bu eğitim/tatbikatlar ile müttefik ülkeler arasındaki dayanışma ve uyumluluk sergilenmekte böylece dünyaya açık şekilde "Birlikte Daha Güçlüyüz mesajı iletilmektedir.

Muhabir: KENAN GÜRBÜZ