Miras, bir kişinin vefatının ardından bıraktığı taşınır ve taşınmaz mal varlıklarının, Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirlenen mirasçılar arasında paylaştırılması sürecidir. Ancak, bazı durumlarda mirasçılar tespit edilemezse veya gerekli koşullar sağlanmazsa, miras devlete intikal edebilir.

Thumbs B C D282F871023F7D82D67D2Ac782A0F44B (3)

Miras Kime Kalır Ve Nasıl Paylaştırılır?

Türk Medeni Kanunu’na göre, bir kişinin vefat etmesi halinde geride bıraktığı mal varlığı, öncelikli olarak yasal mirasçılarına devredilir.

Vefat eden kişinin eşi ve çocukları hayatta ise miras, öncelikli olarak bu kişilere paylaştırılır. Çocuklar mirasın doğrudan hak sahipleri olup, eşin miras payı da yasal düzenlemelere göre belirlenir.

Eğer kişinin çocuğu yoksa ve eşi de hayatta değilse, miras anne ve babasına eşit şekilde bölüştürülür. Anne ve babanın da vefat etmiş olması durumunda ise miras, kardeşlere intikal eder.

Kardeşlerin de bulunmadığı hallerde, miras daha uzak akrabalara, yani amca, hala, dayı ve teyze gibi kişilere devredilir.

Eğer vefat eden kişinin hiçbir mirasçısı bulunamazsa, Türk Medeni Kanunu’na göre miras devlete geçer.

Thumbs B C 8026B99Dc4381726D14637759A68458A (3)

Vasiyetnamenin Gerekliliği

Bireyler, mal varlıklarının nasıl paylaşılacağını belirlemek amacıyla vasiyetname düzenleyebilir. Ancak, yasal mirasçıların saklı pay hakkı bulunduğundan, mirasın tamamı başka bir kişiye bırakılamaz. Kanun gereği belirli bir oran, yasal mirasçılara ayrılmak zorundadır.

Bakanlık  Domuz  Eti Kullanan Firmaları Deşifre Etti: Muğla O Listede Var mı? Bakanlık Domuz Eti Kullanan Firmaları Deşifre Etti: Muğla O Listede Var mı?

Thumbs B C C22455Bbe1452Bcae6Ed2242682F9Ec2 (3)

Hukuki Destek Neden Gerekli?

Özellikle çocuğu olmayan kişilerin, miraslarını istedikleri kişilere bırakabilmesi için vasiyetname düzenlemeleri büyük önem taşır. Olası hak kayıplarını önlemek ve sürecin en sağlıklı şekilde ilerlemesini sağlamak için bir hukuk uzmanından destek alınması tavsiye edilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ